Si al principi de la invasió russa a Ucraïna, s'especulava que el Kremlin confiava a arribar en tres dies a Kíiv, aquest escenari està més lluny que mai. Es compleixen 500 dies de guerra entre polèmiques d'armament, la contraofensiva ucraïnesa i una Rússia inestable després de l'aixecament militar de Wagner. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha centrat el seu discurs d'aquests 500 dies en donar ànims als soldats que estan comandant la lenta contraofensiva, la qual depén, justament, de l'enviament d'armes d'Occident, incloses les de dispersió estatunidenques.
"Seguim endavant!", és el missatge de soldats i comandaments militars i caps d'agències de seguretat com el comandant en cap de les Forces Armades, Valeri Zaluzhni, el comandant en cap de l'Exèrcit de Terra, Oleksandr Sirski, o el cap de la intel·ligència militar, Kirilo Budánov, en un vídeo publicat avui. El president Zelenski repeteix la mateixa frase al final d'una visita a la desocupada illa de les Serps, un símbol de la resistència ucraïnesa i des d'on va gravar un altre vídeo difós avui per arengar els soldats i els ucraïnesos.
Més de deu mil civils morts
500 dies després de la inversió de les forces russes a terres ucraïneses, el balanç de morts és molt alt. El fiscal general d'Ucraïna, Andrí Kostin, va assenyalar que durant els 500 dies de guerra Rússia ha comès 94.000 crims de guerra i ha destruït 115.000 objectes d'infraestructura civil. A més, més de 10.500 civils van ser assassinats, entre els quals 500 nens, va dir, i va prometre que "cap crim quedarà impune".
Aquesta promesa de no deixar les morts impunes mostra la poca disponibilitat d'acabar aquesta guerra en una taula de negociació malgrat els esforços de potències internacionals.
Les bombes de dispersió estatunidenques
Human Rights Watch (HRW) assegura que tant Rússia com Ucraïna han utilitzat bombes de dispersió a la guerra. L'ONG com altres organismes internacionals i països denuncien l'ús d'aquesta mena d'armament des de fa temps, justament per això l'anunci dels Estats Units sobre l'enviament de bombes de dispersió ha estat tan polèmic pels seus aliats.
El Ministeri de Defensa ucraïnès s'ha compromès a no utilitzar les bombes nord-americanes "en zones urbanes per evitar riscos per a la població civil", una promesa que el ministeri rus d'Exteriors ha dit "no valen res". La portaveu d'Exteriors, María Zakhàrova, ha considerat que l'enviament d'aquestes bombes és un gest de "desesperació" davant del "fracàs" de la contraofensiva ucraïnesa.
Per altra banda, tant l'ambaixador de Rússia als EUA, Anatoli Antónov, com el vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, van advertir del risc d'una tercera guerra mundial. "El nivell actual de provocacions nord-americanes està realment fora d'escala i acosta la humanitat a una nova guerra mundial", va afirmar l'ambaixador.