Ucraïna ha acabat de consolidar el seu control a la regió de Khàrkiv, hissant banderes en pobles ocupats per les tropes russes durant sis mesos i recuperant àrees ocupades per Moscou el primer dia de la invasió de Vladímir Putin. El servei fronterer estatal de Kíiv ha dit que havia alliberat la ciutat de Vovchansk, a un parell de quilòmetres de la frontera internacional. Els soldats russos van marxar diumenge, suposadament després de la contraofensiva ucraïnesa.
En pocs dies, Ucraïna ha expulsat els russos de més de 6.000 quilòmetres quadrats de territori, incloent-hi zones al sud del país, on s'està duent a terme una contraofensiva important per recuperar la regió de Kherson.
Segons sembla, les tropes russes haurien marxat de manera desordenada. Així ho ha explicat el governador de Lugansk, Serhiy Hadai, que ha exposat que s'havia hissat la bandera d'Ucraïna a la ciutat de Kreminna, que estava "completament buida".
Rússia podria abandonar Crimea?
Els batallons russos han retrocedit a noves posicions a l'est del riu Oskil, a uns 16 quilòmetres de la ciutat acabada d'alliberar d'Izium. La ciutat va ser destruïda gairebé completament i més de 1.000 residents van morir durant els cinc mesos d'ocupació i en els combats recents, segons diu Kíiv i recull el The Guardian.
El mateix diari britànic destaca que, aquest dimarts, ha corregut la informació que oficials d'intel·ligència russos i els comandants militars havien començat a evacuar Crimea i a “enviar fora urgentment les seves famílies”, arran de les recents derrotes al camp de batalla. La direcció principal d'intel·ligència de Kíiv va dir que els empleats que treballen per a l'FSB, l'agència d'espionatge que solia dirigir Vladímir Putin, han estat traslladant silenciosament els seus familiars de tornada al territori de la Federació Russa. També han estat venent els pisos, afirma la direcció.
L'èxit d'Ucraïna per recuperar territori
L'historiador militar i escriptor Chris Owen ha intentat explicar l'èxit de la contraofensiva militar ucraïnesa a través d'un fil de Twitter. "Sense treure valor a l'heroisme dels defensors d'Ucraïna, està clar que hi ha hagut un col·lapse moral massiu entre les forces russes a la regió de Khàrkiv. S'han rendit pobles sense gairebé lluitar i han abandonat equipaments militars". Segons descriu, els russos podrien tenir la moral baixa, un entrenament deficient, menjar dolent i equipament militar. A més, també descriu que els comandants són vistos com a persones deshonestes, indiferents i incompetents. "Aquests factors han portat a milers de soldats russos a renunciar els seus contractes i tornar a Rússia (els que ho poden fer i que tenen aquest dret. Cal recordar que es tracta d'una operació militar especial, no una guerra)". Owen recorda que "la majoria dels integrants de la primera onada –és a dir, els que van començar el 24 de febrer la seva participació en el conflicte– no sabien que anaven a envair Ucraïna, i molts ni tan sols sabien que havien travessat la frontera abans que la gent comencés a disparar-los". A més, afegeix que "la propaganda de Putin sobre 'desnazificar i desmilitaritzar' a Ucraïna podria haver atret respostes mixtes. Alguns ho van creure, altres, especialment després de les interaccions amb els civils ucraïnesos, es van adonar que era una mentida". Per a l'escriptor, un punt clau també ha estat que "els objectius de Rússia han estat canviants, confusos i poc clars. Sobretot després que es fes evident que el govern de Kíiv no cauria". En aquest sentit, posa èmfasi que "saber per què estàs lluitant és fonamental per a l'èxit militar".
A més a més de les pinzellades en els primers tuits d'aquest fil, Owen també destaca que la manca de motivació dels soldats russos i també l'equipament deficient, falta d'entrenaments i fins i tot de menjar, podrien haver jugat un paper clau. L'exèrcit rus "està integrat de manera desproporcionada per persones de regions més pobres i grups socioeconòmics més baixos, especialment en minories ètniques no russes, que veuen el servei militar com un mitjà de progrés econòmic o social. La majoria, però, no es va unir a l'exèrcit per participar en guerres". A més, molts soldats van haver de comprar-se ells mateixos materials, com per exemple, botes.