Ucraïna no perd de vista la visita entre Putin i Xi. El Ministeri d'Afers Estrangers ucraïnès ha afirmat aquest dilluns que Kíiv "segueix de prop" la visita del president xinès, Xi Jinping, i ha instat al país asiàtic a "usar la seva influència sobre Moscou" perquè Rússia posi fi a la guerra a Ucraïna. "Esperem que Pequín faci servir la seva influència sobre Moscou per portar-la a posar fi a la guerra d'agressió contra Ucraïna", ha declarat el portaveu del Ministeri, Oleg Nikolenko, en un comunicat difós als mitjans.

Nikolenko ha recordat que el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, va mantenir una conversa telefònica divendres passat amb el seu homòleg xinès en què va subratllar que el restabliment de la integritat territorial ucraïnesa hauria de constituir el "nucli" de qualsevol esforç diplomàtic.

"Estem disposats a involucrar-nos en un diàleg més proper amb la Xina per restablir la pau a Ucraïna d'acord amb els principis consagrats a la Carta de Nacions Unides i amb l'última resolució de l'Assemblea General de Nacions Unides sobre aquest particular", ha conclòs el portaveu.

La reunió entre Xi i Putin es produirà aquest dilluns amb el rerefons de la campanya militar a Ucraïna, en què la Xina ha mantingut una postura ambigua, ja que defensa, per una banda, la integritat territorial ucraïnesa i de l'altra advoca per tenir en compte les preocupacions de seguretat de Rússia.

El context de la reunió entre Xi Jinping i Vladímir Putin

El president rus, Vladímir Putin, està cofoi de rebre el seu homòleg xinès. Els dos líders, que es creu que comparteixen una forta relació personal i es reuniran cara a cara aquest dilluns, després d'un dinar informal, segons hauria destacat el portaveu de Putin, Dmirti Peskov. L'escaleta i l'ordre del dia oficials destaquen que el mandatari xinès ha de trobar-se amb Putin i també firmar una sèrie d'acords comercials. Ara bé, s'espera que tots dos mantinguin una llarga conversa sobre la guerra d'Ucraïna. 

Diversos analistes han constatat que aquesta visita és clau per a Moscou. Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, Rússia ha estat durament castigada per les sancions internacionals i, en conseqüència, aïllada. La Xina s'ha convertit, en aquest context, en un aliat clau per a Rússia. En aquest sentit, cal posar de manifest que la segona potència mundial estarà visitant el líder del Kremlin en plena guerra a Ucraïna. 

La importància d'aquest viatge rau també en els tempos. La trobada entre Putin i Xi es produeix tres dies després que el president rus fos objecte d'una ordre d'arrest de la cort penal internacional pel segrest de nens ucraïnesos. Aquest fet podria conduir a Rússia a fer passos endavant per convertir-se en un estat pària, és a dir, un estat aïllat del món. Putin, però, no és fàcil d'intimidar. Aquest cap de setmana va fer una visita sorpresa a la ciutat ocupada de Mariúpol en una aparent mostra de desafiament cap a la cort i Occident. 

La visita de Xi es produeix en un moment de creixent dependència russa de Pequín. I amb Xi tenint l'avantatge sobre Putin un any després de la guerra a Ucraïna, segons constaten la majoria d'analistes.

Rússia no atura la dialèctica 

Rússia ha amenaçat amb míssils el Tribunal de la Haia. L'expresident rus i actual vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, no ha fet esperar la seva reacció. I ho ha fet de manera irada. El motiu ha estat l'ordre de detenció contra Vladímir Putin, que va dictar divendres la Cort penal Internacional (CPI), també coneguda com a Tribunal de la Haia. En un missatge de Telegram, carregat d'insults, ha menystingut el tribunal. 

"És completament imaginable l'ús precís d'un míssil hipersònic Ònix llançat per un vaixell rus des del mar del Nord contra la seu del Tribunal de la Haia", ha escrit en aquesta xarxa, "tots estem a mercè de Déu i dels míssils". Medvédev continua el seu escrit amb tota mena de crítiques i menyspreus a les organitzacions internacionals, de l'ONU a l'OTAN, i parla de "conseqüències monstruoses" per la decisió de la Cort Penal Internacional.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una roda de premsa / Efe