Ucraïna es preparava per a una contraofensiva a la primavera. La intenció de recuperar territori ocupat ara per Rússia era quelcom que ressonava en força dins i fora del país. Ara bé, les coses podrien no sortir com s'esperava. El ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitro Kuleba, ha rebaixat en una entrevista que publica aquest dimecres el diari Bild les expectatives de l'esperada contraofensiva de primavera de l'exèrcit d'Ucraïna, al mateix temps que ha demanat més armes.

"No considerin aquesta contraofensiva l'última, perquè no sabem què en sortirà. I si amb aquesta contraofensiva tenim èxit en l'alliberament dels nostres territoris, llavors al final direu, sí, ha estat l'última, però si no, llavors això significa que ens hem de preparar per a la propera contraofensiva", ha declarat. Kuleba ha subratllat que Ucraïna necessita molt més armament per lluitar contra les forces d'ocupació russes.

Què necessita Ucraïna des del punt de vista tàctic?

"Des del punt de vista tàctic, es tracta naturalment d'armes, perquè per guanyar la guerra es necessiten armes, armes i més armes. Alemanya en té moltes, i depèn molt d'Alemanya", amb Rheinmetall "com una mena de tità de la indústria armamentística a Europa i probablement al món".

"Necessitem munició d'artilleria, sobretot per a llargues distàncies. Necessitem vehicles blindats, necessitem sistemes de defensa antiaèria, tot això està disponible a Alemanya i Alemanya ha subministrat. I Alemanya pot subministrar-ne encara més", ha afirmat.

Ucraïna també necessita avions de combat i en aquest cas, com que els F-16 no són una tecnologia alemanya, el que espera Kíiv d'Alemanya és "que exerceixi un paper actiu en la construcció d'una coalició de països". A diferència del que passa amb els tancs Leopard, en aquest cas la decisió no correspon a Alemanya, sinó als Estats Units.

Ha assenyalat que si Alemanya pot enviar caces MiG, "això seria útil, però no resol el problema", perquè del que es tracta no és de la quantitat, sinó de la qualitat dels avions, i en aquest sentit, "l'F- 16 és el millor" que hi ha al mercat.

Rússia té menys potencial de guerra que fa uns mesos?

Kuleba ha dit que no subestima el potencial de Rússia, "però els últims 14 mesos de guerra han demostrat que els ucraïnesos poden guanyar", ha afirmat, però, segons el ministre, no es tracta tant del nombre de soldats, com de l'equipament i de les armes .

"I per això la indústria armamentística és tan important. No només per ajudar Ucraïna a guanyar aquesta guerra i protegir Europa, sinó també per reposar les pròpies reserves", ha afirmat. 

La "màxima prioritat", segons Kuleba, és que Alemanya i altres països produeixin més municions i armes.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant un acte / Efe