Enmig de la suposada desescalada. Ucraïna ha denunciat un ciberatac contra el Ministeri de Defensa i dos bancs estatals, segons el Centre per a la Seguretat de la Informació. Durant les últimes hores, Privatbank ha estat sotmès a un atac massiu de DoS (denegació de servei), així com l'Oschadbank (el banc estatal d'estalvis del país) i els llocs web de les Forces Armades i del mateix Ministeri de Defensa. Es tractaria del segon atac d'aquesta mena en plena tensió amb Rússia, que manté desplegades tropes a la frontera amb l'est d'Ucraïna i al sud de Bielorússia (a prop de la capital ucraïnesa, Kíev): va ser el gener passat, quan més de setanta llocs web governamentals es van veure afectats. En aquell moment, Kíev va afirmar que va veure "alguns senyals" d'implicació de hackers associats amb Rússia.
L'origen de l'atac encara és desconegut. L'única informació remesa per les autoritats ucraïneses és la següent: "És possible que l'agressor hagi recorregut a tàctiques de maldat menors després de veure que els seus plans agressius no funcionen". En qualsevol cas, ha tingut lloc en mig d'una suposada desescalada del conflicte: el ciberatac s'ha anunciat poc després de la roda de premsa entre el president rus, Vladímir Putin, i el canceller alemany, Olaf Scholz, que s'han reunit aquest dimarts a Moscou. Putin ha assegurat aquest mateix dimarts que vol resoldre immediatament la qüestió sobre l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN i s'ha mostrat disposat a mantenir oberta la via diplomàtica. De fet, Rússia no vol cap guerra (amb Ucraïna): "Si volem una guerra? És clar que no", ha dit el cap del Kremlin en la roda de premsa. Per la seva banda, Scholz també ha mostrat la voluntat d'Occident de mantenir la porta oberta al diàleg: "Els esforços diplomàtics estan lluny d'haver-se exhaurit".
Senyals de desescalada i aspectes per resoldre
I sembla que aquests esforços diplomàtics estan tenint els seus fruits: Rússia ha anunciat la retirada d'algunes de les tropes de la frontera amb Ucraïna, que han començat a tornar a les seves bases després d'acabar unes maniobres. Concretament, després d'haver conclòs els seus exercicis a l'oest i al sud de la frontera amb Ucraïna. "Les unitats de les circumscripcions militars oest i sud que han complit les seves missions ja han començat a muntar en trens i camions. Avui es dirigiran a les guarnicions", ha declarat el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, Ígor Konaixénkov. Davant d'aquest moviment, el canceller alemany ha aprofitat la roda de premsa conjunta amb Putin per celebrar la decisió, que apunta cap a una possible desescalada de les tensions entre Rússia i Ucraïna.
Igualment, hi ha aspectes encara per resoldre. I és que el Parlament rus ha demanat aquest dimarts a Putin que reconegui com a independents les regions de Donetsk i Lugansk. Es tracta de dos territoris a Ucraïna que estan controlats parcialment pels rebels prorussos. Davant d'això, l'OTAN ha advertit que aquest moviment seria una "violació flagrant de la integritat territorial" del país i dels acords de Minsk, que demanaven un "estatus especial" per als dos territoris del Donbass.