La guerra d'Ucraïna ja acumula deu mesos. El passat 24 de febrer començava un conflicte que 304 dies després encara es manté viu. El president rus, Vladímir Putin, va enviar un missatge a Rússia i al món sencer que començava una "operació militar especial" per netejar Ucraïna de "nazis". Un primer missatge que ja exposava que la informació o la desinformació jugarien un paper clau en aquest conflicte. Quan va començar el conflicte, la majoria d'experts pronosticava una sèrie d'operacions clau que donessin peu a un conflicte breu. Però no ha estat així. La guerra s'ha convertit en un conflicte llarg sense perspectives d'acabar ni de converses de pau a la vista

Una guerra de trinxeres a l'est d'Ucraïna

Fred, temperatures d'escàndol, fang, aigua, pluja. La ciutat ucraïnesa de Bakhmut, a l'est del país, s'ha convertit en una ciutat fantasma. Els bombardejos, que han convertit la majoria d'edificis en runa, han fet que la majoria de la població es veiés obligada a fugir. Els combats que tenen lloc actualment en aquesta ciutat fantasma recorden a les trinxeres dantesques de la Primera Guerra Mundial. Ucraïna no vol deixar caure aquesta ciutat, però a les tropes russes contra les quals lluitaven, s'hi han afegit també les que van retirar-se de Kherson. Una Kherson que Rússia vol recuperar sigui com sigui. 

Tot i l'afany de Rússia per recuperar territori, el president rus ha hagut de confessar-se i reconèixer que la situació als territoris annexionats il·legalment "és complicada". Ha estat en un missatge de vídeo als serveis de seguretat de Rússia, que s'ha donat a conèixer aquesta mateixa setmana. Putin ha dit que la situació a les quatre regions ucraïneses ocupades pel Kremlin era "extremadament complicada" i ha insistit a les agències de seguretat intensificar els seus esforços per identificar els "traïdors, espies i desviadors". El vídeo va ser difós en un dia festiu dedicat als poderosos serveis de seguretat de Rússia. El discurs de Putin ha destacat una vegada més el creixent reconeixement de Moscou que la guerra a Ucraïna no es planificarà. Una vegada més, sensació de desconcert sobre la guerra i la seva possible evolució. 

Serguei Xoigú, ministre de Defensa rus, visita les tropes russes a Ucraïna / Efe

Ucraïna espera els míssils Patriot dels EUA per protegir-se de Rússia

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat aquesta mateixa setmana els Estats Units. Ha estat el primer viatge fora de les fronteres d'Ucraïna des que va començar la guerra. I evidentment, n'ha volgut treure rèdit. A banda, de les implicacions polítiques de la visita i posterior trobada amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, també n'ha tret ajudes i promeses. Entre elles, les de l'enviament de míssils Patriot per intentar protegir Ucraïna dels bombardejos de Rússia, i intentar protegir els ciutadans i també la infraestructura elèctrica del país, molt castigada pels bombardejos. El Kremlin, però, no ha tardat a contestar. Diu que els subministraments dels EUA de míssils Patriot a Ucraïna no impediran que el país aconsegueixi els seus objectius.

En aquest sentit, Putin ha descartat aquest sistema de defensa per vell i ha dit que els míssils russos podrien fer-lo caure. "La defensa aèria Patriot està desactualitzada., Sempre es trobarà un antídot. Rússia farà caure el sistema Patriot". A més, Putin també he posat de manifest que "tots els conflictes armats acaben mitjançant negociacions", el que implica que Ucraïna, finalment, es veurà obligada a cedir territori a canvi de la pau. "Quan abans quedi clar això per Kíiv, millor", ha insistit el líder rus. Ucraïna no ha dit res al respecte, però fa uns mesos ja va advertir que no parlaria amb Rússia mentre hi hagués Putin al capdavant: "Seria rendir-se".

Rússia, en aquest context, no dona treva i continua atacant la xarxa elèctrica del país. Un dels propòsits de Putin que passa ara per deixar sense electricitat a la població ucraïnesa. El 80% dels consumidors de la regió de Kíiv segueix sense subministrament elèctric després dels atacs russos de dilluns contra la infraestructura energètica ucraïnesa, han informat aquest dimarts fonts regionals. "A causa dels danys a gran escala de la infraestructura energètica, Ukrenergo (l'operador de la xarxa elèctrica) aplica talls d'emergència. El 80% de la regió no té electricitat", ha assegurat el cap de l'administració militar regional, Oleksiy Kuleba, al seu canal de Telegram. La companyia estatal Ukrenergo ha informat que el dèficit en el proveïment elèctric de la regió de Kíiv supera en aquests moments el 50%. Fa unes setmanes, l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, deia que "mai no vam esperar que intentessin destruir la infraestructura civil de les nostres ciutats. És genocida. És terrorisme". Així va exposar que "volen congelar la població civil. Volen matar-nos. Volen tenir una Ucraïna sense ucraïnesos".  

Una dona camina entre la runa després d'uns bombardejos a Kherson / Efe

El possible paper de Bielorússia a la guerra d'Ucraïna 

Paral·lelament a la situació a Ucraïna, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, també aquesta mateixa setmana, en una reunió amb l'alt comandament de l'exèrcit bielorús, que els exercicis militars que tenen lloc al país obeeixen a l'"augment de les amenaces". "Vols la pau, prepara't per a la guerra. Això no ho vaig inventar jo ni vostès", ha dit el mandatari als seus caps militars, citat per l'agència oficial bielorussa Belta.

Lukaixenko ha dit que va fer servir aquesta expressió per respondre a les especulacions sobre els desplaçaments de les tropes bielorusses i les de l'agrupació militar conjunta bielorús-russa, creada per reaccionar conjuntament a les amenaces a la Unió Estatal Rússia-Bielorussa.

Segons Minsk, el component rus d'aquesta agrupació regional està format per fins a 9.000 militars, uns 170 tancs, fins a 200 vehicles blindats de combat i fins a 100 canons i morters amb un calibre de més de 100 mil·límetres. "Hem portat i duem a terme exercicis. Ara s'efectuen en vista de la situació creada i de l'augment de les amenaces", ha dit Lukaixenko, que va recalcar que les tropes bielorusses i de l'agrupació conjunta són traslladades al territori del país "on es consideri necessari".

En aquest context, una mica abans d'aquestes maniobres, Vladímir Putin ha visitat Minsk, aquesta mateixa setmana. No ho feia des del 2019 i aquesta visita ja ha aixecat polseguera i temors que el líder rus intenti arrossegar el president bielorús a una guerra a Ucraïna des del nord. En aquest sentit, el representant del Kremlin hauria encetat una conversa amb el seu homòleg sobre cooperació militar estreta. La visita ha sorprès tothom, però a Kíiv ja es dona per fet que Moscou està pressionant el país perquè comenci una ofensiva terrestre contra Ucraïna. Els últims moviments del país fan créixer l'expectació. 

 

Imatge principal: voluntaris a Khàrkiv preparen menjar calent per repartir entre els ciutadans / Efe