En un país en conflicte es fa difícil que tot continuï com si no n'hi hagués. La natalitat a Ucraïna ha caigut un 28% des de l'inici de la guerra, segons noves dades, amb 38.324 nadons menys nascuts al país en els primers sis mesos d'aquest any si les dades es comparen amb les del 2021, abans que Rússia iniciés la invasió del país. 

Si bé és cert que les taxes de natalitat han anat disminuint des del 2015, segons l'empresa ucraïnesa d'anàlisi de dades que cita el The Guardian, OpenDataBot, la caiguda del 2021 al 2023 és la més gran des que Ucraïna va aconseguir la independència el 1991. La següent caiguda més forta va ser el 2015, després de l'annexió de Crimea per part de Rússia. 

La cosa, però, no ha anat a millor. Amb la invasió russa a gran escala, enguany han nascut una mitjana de 16.000 nadons al mes, en comparació amb els 23.000 nadons nascuts mensualment abans de la invasió a gran escala. No tot és conseqüència directa de la guerra. Abans de l'inici d'aquesta, s'esperava que la població d'Ucraïna disminuís un 50% el 2050, segons l'ONU.

Guerra: un context difícil per tenir fills

El diari britànic es fa ressò d'unes declaracions de Brienna Perelli-Harris, professora de demografia de la Universitat de Southampton que estudia les taxes de fertilitat a Ucraïna, al portal NPR, al març d'aquest any. "Ucraïna tenia una de les taxes de natalitat més baixes del planeta. I aleshores va esclatar una guerra".

En aquest sentit, es creu que hi ha 6 milions de refugiats que han abandonat Ucraïna des del febrer de 2022, quan Rússia va llançar la seva invasió a gran escala, segons dades de l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats.

En aquest context, es fa difícil, però, imaginar-se un futur. "Quan els ucraïnesos sentin i vegin més estabilitat; quan se sentin més protegits, tindran el desig de tenir més fills", destacava també Perelli-Harris, al mateix portal. 

El futur i el segrest de nens

En aquest context, el segrest continu de nens per part de Rússia a Ucraïna tampoc no ajuda. L'ambaixadora britànica a Ucraïna, Melinda Simmons, ha qualificat el suposat segrest massiu de nens d'Ucraïna per part de Rússia com una estratègia deliberada per tallar els vincles entre Ucraïna i la "pròxima generació que defensarà el país". 

Què hi ha darrere del segrest massiu de nens a Ucraïna? El pla secret de Vladímir Putin
 

Simmons ha dit al mitjà de notícies ucraïnès ArmyInform –i recull també el The Guardian– que els suposats segrestos formaven part de la seva "invasió híbrida" del país. Això, en altres paraules, implica que Ucraïna ha de buscar aquests nens que han estat “segrestats” i lluitar també contra una ferida oberta. Cal abordar, una vegada trobats aquests nens, la qüestió psicològica de la rentada de cervell que poden haver viscut aquests nens. D'aquesta manera, Simmons destacava que hi havia nens que tornaven pensant que lluitar contra Ucraïna era "correcte".

Malgrat que les dades no són precises, el mateix diari britànic es fa ressò de les últimes oficials publicades per Ucraïna. En total, s'estaria parlant d'uns 16.226 nens deportats a Rússia. Se n'han localitzat 10.513 i n'han tornat 300. De la resta, no se'n sap res. 

 

 

Imatge principal: els bombardejos no s'aturen a Ucraïna. Una dona mira per la finestra del seu pis completament destrossat a Kryvyi Rih / Efe