Mentre Ucraïna lluita per contenir els primers moviments d'una esperada ofensiva russa a l'est del país, hi ha novament rumors en alguns sectors diplomàtics sobre la necessitat d'impulsar converses de pau. El pròxim mes, Suïssa serà amfitriona d'una cimera internacional d'alt nivell per intentar traçar un camí cap a la pau a Ucraïna. I la reunió, sense cap mena de dubte, provocarà discussions serioses sobre com posar fi a la guerra, encara que els principals partidaris occidentals d'Ucraïna veuen pocs motius per iniciar converses amb el president rus, Vladímir Putin, qui mostra poc respecte per l'estat de dret o les normes internacionals. Rússia, de tota manera, no està convidada a la reunió organitzada per Suïssa. 

En descartar l'esdeveniment com un estratagema occidental preparat per aconseguir un suport internacional més ampli per a Kíiv, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va acusar Occident de fer campanya per persuadir la quantitat més gran possible de països en desenvolupament perquè assistissin, avergonyint així Moscou. Mentrestant, la Xina ha advertit severament que no hi participarà si Rússia no està representada.

Tot i això, com que el Kremlin no vol semblar un obstacle per a un fi negociat de la guerra, de tant en tant li agrada posar de manifest que està obert a converses de pau, suggerint que són Ucraïna i els seus partidaris occidentals els que es mostren obstinats. Per exemple, a principis d'aquest any, Putin va apuntar l'exprimer ministre britànic Boris Johnson, culpant-lo d'arruïnar les possibilitats d'èxit de les negociacions de pau celebrades les setmanes posteriors a la invasió.

Fa dues setmanes, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que aquestes negociacions, que van produir un esborrany de proposta de pau, podrien formar la base per a noves converses, encara que va afegir ominosament que aquestes converses haurien de reflectir “noves realitats”. Segurament, fent referència als recents avenços militars de les forces russes, ja que s'han fet amb més terreny a l'est d'Ucraïna. 

Ucraïna intenta fer mal com pot

En aquest context, Ucraïna intenta gestionar la guerra com pot. Així, el nombre de desercions està creixent a les files de l'exèrcit rus a la Ucraïna ocupada, segons una informació publicada aquest dilluns per la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR). “Les desercions augmenten entre les formacions armades del districte militar sud de l'exèrcit d'ocupació rus”, es llegeix a la nota publicada pel GUR a les seves xarxes socials. “En total, més de 18 soldats russos han deixat voluntàriament les seves unitats militars en aquest districte”, destaca el text.

Segons el GUR ucraïnès, uns 12.000 d'aquests desertors pertanyien al 8 Exèrcit d'Armes Combinades de les Forces Armades Russes, que participa en les hostilitats a l'est d'Ucraïna. D'aquests 12.000, uns 10.000 han estat mobilitzats entre la població russa, mentre que la resta s'han enrolat signant contractes amb l'exèrcit, segons les informacions del GUR. Segons informacions publicades recentment per la publicació dissident russa Mediazona, els tribunals militars russos van condemnar aquest mes de març 64 persones per deserció.