El febrer del 2022, Rússia va posar en marxa una invasió a gran escala. Després de més de 30 mesos de guerra, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha concedit una entrevista de gran abast a la revista New Yorker, en què ha dit que el company de campanya de Donald Trump, JD Vance, és “massa radical” en les seves idees sobre com posar fi a la guerra a Ucraïna.

Vance, que ha criticat els paquets d'ajuda nord-americans a Ucraïna i ha pressionat perquè se celebrin negociacions amb Rússia, va suggerir a principis d'aquest mes que el pla de Trump per posar fi a la guerra podria incloure l'establiment d'una zona desmilitaritzada especial Ucraïna i Rússia. Vance va dir que Ucraïna conservarà la seva sobirania, però haurà de donar garanties a Moscou que no s'unirà a l'OTAN ni a cap altra institució aliada.

"La idea que el món hagi de posar fi a aquesta guerra en detriment d'Ucraïna és inacceptable, però no considero que aquesta idea seva sigui un pla en cap sentit formal", ha dit el president ucraïnès en una entrevista amb la revista New Yorker publicada diumenge. “No prenc seriosament les paraules de Vance, perquè, si això fos un pla, els Estats Units s'encaminarien cap a un conflicte global. Involucraria Israel, Líban, Iran, Taiwan, Xina i molts països africans. Aquest enfocament transmetria al món la regla implícita següent: vaig venir, vaig conquistar, ara això és meu”, ha afegit.

Després de la invasió a gran escala d'Ucraïna per part de Rússia el febrer de 2022, Zelenski ha demanat que el seu país fos admès a l'aliança defensiva de 32 membres com més aviat millor. Jens Stoltenberg, el secretari general sortint de l'OTAN, ha dit en diverses ocasions que el fet que Ucraïna sigui membre de l'OTAN no és una "qüestió de si, sinó de quan", encara que ha insistit que Ucraïna no es convertiria en membre durant la guerra amb Rússia. A l'entrevista amb The New Yorker, Zelenski ha dit que Trump, el candidat presidencial republicà, no sap com aturar la guerra, fins i tot si creu que ho sap.

El pla de pau de Zelenski que el Kremlin assegura que estudiarà

Per altra banda, el Kremlin s'ha mostrat aquest dilluns disposat a estudiar l'anomenat 'pla de la victòria' que el president ucraïnès té previst presentar aquesta setmana durant el viatge als Estats Units. "Quan hi hagi alguna informació per mitjans oficials, nosaltres, per descomptat, l'estudiarem amb deteniment", ha destacat Dmitri Peskov, portaveu presidencial, a la roda de premsa telefònica diària. Peskov ha subratllat que, de moment, els mitjans han publicat informació “contradictòria” sobre el contingut del pla. "Tot això ens ho prenem amb molta cautela", ha afegit. Zelenski va començar aquest dilluns un viatge als Estats Units durant el qual presentarà aquest 'pla de la victòria' al president, Joe Biden, així com als dos candidats a la Casa Blanca, Kamala Harris i Donald Trump.

Segons la premsa, el pla inclou garanties de seguretat; un programa d'assistència econòmica; el compromís per a futurs subministraments d'armament, inclòs míssils de llarg abast, i pressions diplomàtiques perquè Rússia accepti seure a negociar un arranjament pacífic del conflicte.

La portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va assegurar dissabte passat que Rússia no participarà en cap cimera de pau per a Ucraïna que es basi en la fórmula proposada pel president ucraïnès. "Els representants de Rússia no han participat ni participaran en cap reunió del procés de Bürgenstock (ciutat suïssa on es va celebrar la primera cimera per a la pau a Ucraïna sense participació russa). Aquest procés no té res en comú amb la recerca de solucions", ha afirmat en un comunicat. Tot i això, ha matisat que Rússia no rebutja "una solució politicodiplomàtica de la crisi" que es basi en les condicions plantejades a mitjan juny pel president Vladímir Putin.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!