La guerra a Ucraïna continua. Després de més de 50 dies de guerra, les hostilitats continuen. Però entre massacres i setges, es manté encara dempeus el Túnel de l'Amor a Ucraïna. Es tracta d'un dels llocs més fotografiats del país, i ciutadans d'arreu del món volen veure i immortalitzar el túnel d'arbres que travessen la petita ciutat de Klevan. Però darrere d'aquest túnel, hi ha una intrigant història de la guerra freda. A la ciutat de Klevan, una via de tren travessa els arbres formant un túnel que sembla tret d'un conte de fades.
Al llarg dels anys, el túnel ha atret molts turistes de tot el món, sigui per passejar-s'hi o per fer-se fotografies envoltats d'arbres i verds. El túnel s'estén uns 6,4 quilòmetres. Hi ha més d'11.000 publicacions a Instagram que contenen el hashtag #tunneloflove i la localització de l'indret. La via de tren es va construir a principis del segle XIX per abastir una fàbrica de fusta contraxapada, que encara existeix, a l'altre extrem de la via. Cada dia, els conductors dels trens transporten contenidors al llarg d'aquesta famosa ruta i a la vegada, ajuden a mantenir la forma d'aquest túnel sorprenent.
"Durant els primers centenars de metres, la via fèrria s'assembla molt a qualsevol altra, però aviat els arbres es tanquen", destacava el fotògraf Amos Chapple de Radio Free Europe. La via també es divideix misteriosament, i una de les vies condueix a una àrea prohibida, segons el mateix periodista. Un secret ben guardat. I és que durant la guerra freda, una època on el secretisme tenia un paper important, les forces soviètiques van plantar arbres al costat de les vies per ocultar el transport d'equips a una base militar propera.
Si un s'hi fixa molt bé, es veu un petit desdoblament de la via / Captura de Google Maps
"A prop de la fàbrica, el ferrocarril es divideix i (a l'esquerra) va cap a una base militar amagada al bosc. Fotografiar llocs militars durant l'actual situació de guerra d'Ucraïna no és prudent (l'article està publicat del 2016, i, per tant, es referia a la guerra del Donbass), però un cop d'ull a Google Maps mostra un gran nombre de vehicles militars a la base. Alla Sadovnik (periodista local) diu que durant la paranoia de l'era soviètica, es van plantar arbres deliberadament al costat de la pista per ocultar el transport de material militar", descriu. Chapple no s'hi va aventurar perquè, en aquell moment, no esperava ser benvingut en una base militar ucraïnesa activa. Malgrat tot, destaquen que tant ell com el conductor del tren buscaven turistes a les vies. Un dels joves amb qui es va creuar de camí li va dir que "era quelcom preciós, i és nostre".
Imatge principal: el Túnel de l'Amor, a Klevan / Unsplash