Tensió en augment per bombardejos a la frontera entre Ucraïna i Rússia. Una llar d'infants hauria estat la gran damnificada aquest dijous a Stanytsia Luhanska, a la regió de Lugansk, a l'est d'Ucraïna. Segons l'exèrcit d'Ucraïna, la llar d'infants hauria quedat destrossada per bombardejos dels prorussos a la zona del país. Dues persones haurien resultat ferides en l'incident. Un fet que aporta més tensió de la ja existent a la zona. D'aquesta manera, els prorussos haurien acusat aquesta matinada les forces del govern d'Ucraïna de fer servir morters, llançagranades i metralladores per atacar el territori, violant l'alto el foc, segons indica l'agència russa de notícies RIA. Per altra banda, el govern ucraïnès ha acusat els prorussos de violar l'alto el foc fent servir armes prohibides segons els Acords de Minsk, tal com recull La Vanguardia.
Tot plegat, enmig d'un joc dialèctic on els EUA i Rússia parlen i es responen. El Kremlin ha dit aquest dijous que el retorn a les bases permanents de les tropes que han participat en els exercicis militars en zones properes a la frontera amb Ucraïna no poden tornar en un sol dia. A més, també ha rebutjat les acusacions que envia més soldats a la frontera. "Aquest procés (de retirada) ha començat. Hem vist informacions i imatges del retorn de les tropes del Ministeri de Defensa". Així ho ha comentat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la roda de premsa diària. De fet, ha recordat també les paraules del ministre de Defensa, Serguei Xoigú, que ha informat aquesta mateixa setmana el president rus, Vladímir Putin, que els exercicis estan acabant i que, per tant, els soldats i les tropes tornaran a les bases.
Peskov ha explicat que es tracta d'un procés que comporta temps i que també va durar setmanes el desplegament. "Es va tardar setmanes i és impossible retirar-les a les bases permanents en un dia". En aquest sentit, ha destacat que el Ministeri de Defensa té un cronograma precís del retorn de les unitats als seus llocs d'emplaçament habituals, tant des de la península de Crimea, com d'altres polígons.
"Aquestes dades s'ofereixen contínuament pels canals dels nostres col·legues militars", ha destacat el portaveu de la Presidència russa, que ha qualificat les "acusacions d'infundades" les denúncies dels EUA que Rússia envia noves forces a Ucraïna.
Els EUA diuen que Rússia envia més soldats
Rússia hauria enviat aquest dimecres 7.000 soldats a la frontera amb Ucraïna. Així ho constata un alt responsable del govern dels Estats Units que ha subratllat que Moscou parla públicament de negociar, però en privat "es mobilitza per a la guerra". "Hem confirmat que en els últims dies, Rússia ha augmentat la seva presència al llarg de la frontera amb Ucraïna, amb fins a 7.000 soldats", ha dit l'alt càrrec de l'Administració en una trobada amb periodistes de la qual s'ha fet ressò Efe.
En els últims dies, els EUA han incrementat les seves estimacions de militars russos concentrats prop d'Ucraïna fins als 150.000 efectius, davant dels 100.000 que hi havia fa unes setmanes. En aquest context, des dels EUA insisteixen que podria atacar el país veí "en qualsevol moment". Rússia, però, ha anunciat aquest dimarts la retirada d'algunes unitats militars de la frontera amb Ucraïna, mentre que ha mantingut unes exigències als EUA i a l'OTAN, que impliquen, en primer lloc, un veto inequívoc a l'entrada de Kíev a l'Aliança Atlàntica. L'anunci va coincidir amb la trobada de Putin i el canceller alemany, Olaf Scholz. Aquest dimecres, a més, s'ha anunciat la retirada de més tropes. "El govern rus ha dit que retiraria tropes de la frontera amb Ucraïna. Han rebut molta atenció per aquesta declaració, tant aquí com a tot el món, però ara sabem que era fals", ha destacat l'alt funcionari, que també hauria posat en dubte les declaracions de diferents responsables russos sobre la seva disposició per parlar. "Tots els indicis que tenim és que l'únic que fan és oferir públicament diàleg i fer afirmacions sobre la reducció de l'escalada, mentre es mobilitzen en privat per a la guerra", ha sentenciat.
L'escepticisme de l'OTAN
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, tampoc no confia gaire en aquesta suposada retirada de tropes. De fet, ha afirmat aquest dimecres que, ara per ara, no han apreciat cap desescalada sobre el terreny. I això que l'ordre de 'retirada' de tropes ja estaria donada. De fet, veuen factible que estiguin incrementant el nombre de tropes o soldats mobilitzats a la zona.