Els Estats Units han anunciat que enviaran projectils antitanc d'urani empobrit a Ucraïna, seguint l'exemple del Regne Unit, d'enviar municions controvertides per ajudar Kíiv a fer front a les tropes russes en la seva contraofensiva. Rússia queda a l'espera.
Els projectils de 120 mm es faran servir per armar els 31 tancs M1A1 Abrams que els Estats Units tenen intenció d'entregar a Ucraïna en els pròxims mesos. Els projectils perforants van ser desenvolupats pels Estats Units durant la guerra freda per destruir els tancs soviètics, incloent-hi els mateixos tancs T-72 que enfronta Ucraïna en la seva contraofensiva.
Què és l'urani empobrit?
L'urani empobrit és un subproducte del procés de creació de l'urani empobrit, més estrany, fet servir en combustible i armes nuclears. Malgrat que és molt menys potent que l'urani enriquit i incapaç de generar una reacció nuclear, l'urani empobrit és extremadament dens —més dens que el plom—, qualitat que el fa molt atractiu com a projectil.
Quan es dispara, una munició d'urani empobrit es converteix "essencialment en un dard de metall disparat a una velocitat extraordinàriament alta", ha destacat Scott Boston, analista sènior de defensa de Rand, una institució dedicada a la investigació. Això significa que quan colpeja un tanc, el travessa en un tancar i obrir d'ulls abans d'explotar en un núvol de pols i metall, mentre que les altes temperatures fan explotar el combustible i les municions del tanc.
Urani empobrit: un risc per a la salut?
Tot i que les municions d'urani empobrit no es consideren armes nuclears, la seva emissió de nivells de radiació baixos ha portat l'organisme de control nuclear de l'ONU a instar a tenir precaució en manipular-les i advertir sobre els possibles perills d'exposició.
La manipulació d'aquest tipus de municions "s'hauria de reduir al mínim i utilitzar roba protectora (guants)", adverteix l'Agència Internacional d'Energia Atòmica, afegint que "podria ser necessària una campanya d'informació pública per garantir que la gent eviti manipular els projectils". "Això hauria de formar part de qualsevol avaluació de riscos i les precaucions esmentades haurien de dependre de l'abast i la quantitat de municions usades en una àrea", destaca.
L'OIEA assenyala que l'urani empobrit és principalment una substància química tòxica, en contraposició a un perill de radiació. Les partícules dels aerosols es poden inhalar o ingerir i, encara que la majoria s'excretaria novament, algunes poden ingressar al torrent sanguini i causar dany renal. "Les altes concentracions al ronyó poden causar danys i, en casos extrems, insuficiència renal", diu l'OIEA.
Els tancs nord-americans van fer servir municions d'urani empobrit, així com blindatge reforçat amb urani empobrit, a la guerra del Golf de 1991 contra els tancs T-72 de l'Iraq i novament a la invasió de l'Iraq el 2003, així com a Sèrbia i Kosovo.