La guerra d'Ucraïna ja acumula nou mesos. El president rus, Vladímir Putin, va enviar un missatge a Rússia i al món sencer que començava una "operació militar especial" per netejar Ucraïna de "nazis". Un primer missatge que ja exposava que la informació o la desinformació jugarien un paper clau en aquest conflicte. Quan va començar el conflicte, la majoria d'experts pronosticava una sèrie d'operacions clau que donessin peu a un conflicte breu. Però no ha estat així. La guerra s'ha convertit en un conflicte llarg sense perspectives d'acabar ni de converses de pau a la vista

A l'estiu, Ucraïna va començar una sèrie d'ofensives que li han permès recuperar algunes regions, com per exemple, Kherson. Una regió que ha estat il·legalment annexionada per Rússia, al costat de Zaporíjia, Donetsk i Lugansk. Això podria obrir una altra porta important que caldrà seguir atentament. Putin va declarar aquests territoris russos 'per sempre'. En aquest sentit, s'espera una reacció del Kremlin. Malgrat els passos ferms que han fet les tropes ucraïneses, una cinquena part del territori encara està sota control rus. Les dades, però, semblen favorables a Ucraïna perquè en els últims mesos han recuperat el 55% del territori que Rússia havia ocupat, destaca el portal Grid News. Dit d'una altra manera, segons assenyala el Le Monde, el mes de març, Moscou controlava el 25% del territori ucraïnès, ara només el 15%.

Morts, soldats i refugiats

Informar sobre el nombre de morts, siguin civils o soldats, és molt complicat. Hi ha diverses estimacions, però es fa difícil afirmar la certesa del que es va filtrant. L'últim que s'ha sabut, i des dels Estats Units, és que probablement Rússia acumula més de 100.000 soldats morts en territori Ucraïnès. L'estimació del govern ucraïnès es mou en un marge molt ampli, entre 8.300  i 32.961. El mes de juny passat, Ucraïna va confessar que perdien prop de 200 soldats al dia. L'organisme de les Nacions Unides que rastreja les baixes de civils ha donat recentment una nova dada i és que es calcula que hi ha uns 6.500 civils morts. Però, és clar, només compta com a morts les persones correctament identificades. Les autoritats ucraïneses calculen que podrien ser 40.000 civils. 

kherson ciutadans guerra russia ucraina cases destrossades
Bloc de pisos completament destrossat a Kherson / Efe

Per altra banda, més de 7,8 milions de persones han fugit d'Ucraïna com a refugiats, segons l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats. Milions de persones també han fugit de casa seva, però s'han quedat al país. Aleshores, la xifra podria pujar fins als 14 milions. Es tracta, segons han assenyalat diverses fonts, del moviment més gran de persones a Europea des de la Segona Guerra Mundial. Es creu, també, que alguns d'aquests refugiats podrien haver tornat al país. Una dada que podria tornar a canviar perquè l'Organització Mundial de Salut (OMS) ha conclòs que 3 milions de persones podrien abandonar el país aquest hivern.

mascara gas soldats russos efe
Una màscara de gas d'un soldat rus, a Kherson, després que Ucraïna alliberés la ciutat / Efe

Ucraïna: un país a les fosques

El govern ja ha començat a evacuar zones on no es pot garantir el subministrament d'energia i calefacció. Cal recordar que després de perdre diferents posicions, Rússia ha concentrat els seus esforços en carregar-se la xarxa elèctrica del país. Això ja ha provocat apagades i, de fet, es calcula que aquestes apagades i talls de llum podrien durar fins al març del 2023. La xarxa elèctrica està destrossada a conseqüència dels bombardejos de les tropes russes i les imatges de Kíiv i altres ciutats ucraïneses a les fosques ja han circulat arreu del món. Precisament per aquest motiu, les autoritats del país ja parlen d'hivern difícil. 

grup dones cuinar kharkiv efe
Un grup de dones cuina el menjar al carrer, a Khàrkiv, Ucraïna / Efe

I és que 10 milions d'ucraïnesos viuen ara sense electricitat. Unes dades que podrien augmentar si Rússia continua bombardejant aquestes infraestructures. Hans Kluge, director regional de l'OMS a Europa, va dir fa uns dies que la meitat de la infraestructura elèctrica del país hauria estat danyada o destruïda pels recents atacs amb míssils russos. 

L'est d'Ucraïna, atrapat en una guerra de trinxeres

Fang, aigua, pluja. La ciutat ucraïnesa de Bakhmut, a l'est del país, s'ha convertit en una ciutat fantasma. Els bombardejos, que han convertit la majoria d'edificis en runa, han fet que la majoria de la població es veiés obligada a fugir. 

Els combats que tenen lloc actualment en aquesta ciutat fantasma recorden a les trinxeres dantesques de la Primera Guerra Mundial. Ucraïna no vol deixar caure aquesta ciutat, però a les tropes russes contra les quals lluitaven, s'hi han afegit també les tropes russes que van retirar-se de Kherson. Aquest cap de setmana passat van sortir diverses imatges on es veien trinxeres inundades de fang i arbres tallats per l'artilleria russa. 

kherson ajuda humanitaria efe
Un grup de locals a Kherson, després de rebre ajuda humanitària / Efe

Però a l'est del país, la guerra de trinxeres fa mesos que dura. El conflicte, de fet, no ha començat fa 9 mesos, sinó que cal tirar enrere fins al 2014. Des de fa 8 anys, el conflicte a l'est del país entre Ucraïna i les autoritats prorusses no ha parat. I a banda de les seqüeles físiques més que evidents, també es parla de les psíquiques. Molts soldats a Ucraïna quedaran tocats mentalment per aquesta guerra de trinxeres, destaca el portal NPR, en un informe publicat el mes de juny. Els soldats moren en aquestes trinxeres, plou artilleria i la violència es fa cada vegada més difícil d'entendre. 

cotxe malmès casa desrtossada kharkiv efe
Un cotxe malmès al costat d'una casa completament destrossada pels bombardejos a Khàrkiv / Efe

Saber què passarà a partir d'ara és una incògnita. Ni els més experts en Putinisme ni en el Kremlin s'atreveixen a fer pronòstics. El que està clar és que el que va començar com una "operació militar especial" per netejar de "nazisme" Ucraïna, va evolucionar en una neteja de "satanisme" i ha quedat ara en la violència de les tropes russes contra estacions energètiques per tal de tallar l'accés a l'electricitat i també per deixar-los sense calefacció. Davant d'aquest context, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha anunciat que s'estan establint uns 4.000 centres a tot el país on puguin garantir-se i cobrir-se necessitats bàsiques com calefacció, llum, aigua i llocs on poder-se rentar. A més de destruir la xarxa elèctrica de les diferents ciutats del país, les bombes russes estan donant lloc a ciutats fantasma, ciutats arrasades on viure-hi és complicat, com Mariúpol, on malviure acaba sent l'única opció per a molts. 

 

 

Imatge principal: cotxe totalment calcinat en un carrer de la ciutat ucraïnesa de Mykolaiv / Efe