El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest diumenge que Ucraïna "pot guanyar la guerra contra Rússia". Stoltengberg en una roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de defensa de l’aliança a Berlín ha assegurat que Moscou no està aconseguint els seus “objectius estratègics” a Ucraïna. “No han pogut controlar Kíiv, s’han retirat de Khàrkiv i l’ofensiva al Donbass s’ha estancat”, ha dit Stoltenberg, que insisteix en la idea que la guerra no està evolucionant com el president rus Vladímir Putin havia planejat. Stoltenberg ha citat així la "valenta" defensa de les tropes ucraïneses i l'ajuda dels aliats "per milers de milions de dòlars". Tot això suposa "reforçar la capacitat de dissuasió defensiva de l'OTAN", ha destacat.
Consens per l'adhesió de Finlàndia i Suècia
El secretari general de l'OTAN ha indicat que l'organització militar estudia augmentar la seva presència a la regió bàltica i fins i tot desplegar tropes a Suècia i Finlàndia, per a garantir la seguretat dels dos països escandinaus des que sol·licitin l'ingrés a l'OTAN. L'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'OTAN està suscitant un gran debat, i apareixen els dubtes sobre els mesos de ratificació en els quals no podria invocar-se la clàusula de defensa mútua, quedant desprotegits davant represàlies de Rússia, Stoltenberg ha dit que els aliats són "conscients" d'aquesta preocupació i treballen per a donar garanties de seguretat als dos candidats. "Hi haurà un temps interí entre l'aplicació i ser membre de ple dret. És clar que la pertinença de Suècia i Finlàndia li importa a l'OTAN i buscarem maneres de donar garanties de seguretat, incloent-hi augmentar la presència de l'OTAN en el Bàltic i dins i al voltant de Suècia i Finlàndia, per descomptat en consulta amb ells", ha afirmat.
Un altre dels problemes als quals s'enfronta l'OTAN són reticències de Turquia que amenaça amb un bloqueig al·legant que tots dos països escandinaus han acollit a "terroristes" en el passat. Aquest divendres el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va criticar el suposat suport de Suècia i Finlàndia a activistes kurds i a altres persones que considerant terroristes. Erdogan va insistir que Ankara no vol que es repeteixi l'"error" de l'entrada de Grècia en l'OTAN, que Turquia estima que va servir a Atenes per a utilitzar a l'Aliança en contra dels interessos turcs. "Hem demostrat que podem asseure'ns i trobar un consens", ha assenyalat, apuntant que el seu pla implica forjar aviat la unitat que permeti l'entrada expressa de Finlàndia i Suècia en l'Aliança Atlàntica.