Ucraïna vol la seva gent de tornada a casa, però hi ha un nou problema que fa que el procés sigui molt més lent o que, fins i tot, no pugui produir-se. I és que a la complexitat de la guerra se li ha afegit l'escassetat de vidre. Que no hi hagi prou vidre per a les finestres està obstaculitzant el retorn de la gent a casa seva, reconstruir els habitatges i també repoblar els municipis que han quedat destrossats pels bombardejos russos. 

El poble de Shevchenkove, a Khàrkiv, vol recuperar els seus habitants i tota l'activitat d'abans de la guerra. Però hi ha un problema. Molts edificis no tenen finestres i això dificulta que els ucraïnesos puguin tornar a casa seva. Des dels primers dies de guerra, fins al novembre de l'any passat, aquest municipi i Kherson formaven part de la línia de front, destaca el diari britànic The Guardian, que constata també el problema del vidre a les cases. 

A l'alcalde el van fer presoner i molts ciutadans van marxar com a conseqüència directa dels bombardejos. Més tard, els russos es van retirar del municipi. Hi ha unes 11.000 persones, segons destaca el rotatiu, a la regió, però en són 5.000 menys que abans de la guerra. Si abans hi havia 3.200 habitants, ara n'hi ha 2.200. Per a l'alcalde, Oleg Pylypenko, ja alliberat, no és prou. Voldria recuperar tots els habitants. 

Edificis sense vidres i el problema per tenir-ne de nou

El diari destaca que són molts els que volen tornar, veure com ha quedat la casa i mirar de reconstruir-la per tornar-hi a viure. Però és clar, per fer-ho han de tornar i no és fàcil. Els edificis més grans, entre ells l'orfenat de la ciutat, podria servir de trampolí per als que tornen, mentre arreglen casa seva, però tampoc té finestres. I si les tinguessin, potser no tardarien gaire a quedar-se sense de nou. 

Ara, en ple mes d'agost, una casa sense finestres no seria el principal problema d'un retorn a casa. Però l'hivern està a la cantonada i aquí sí que hi hauria més dificultats. A l'est d'Ucraïna i al sud, hi ha moltes més cases sense vidres a les finestres que amb finestres. En aquest sentit, destaca el The Guardian, un marc i una finestra es pot trencar amb moltíssima facilitat per una explosió o pel so d'una explosió propera. Quelcom que s'ha convertit en el pa de cada dia en aquestes regions. La realitat de Shevchenkove és que un de cada tres edificis va ser destrossat d'una manera o altra. I això, és clar, vol dir molts vidres trencats.

El preu dels materials de construcció

La guerra ha comportat que el preu dels materials de construcció s'hagi disparat una barbaritat, sobretot també pels preus del cost de l'energia. El The Guardian també assenyala una altra problemàtica i se centra en el terratrèmol a Turquia, que ha aclaparat el subministrament en els últims mesos. 

Abans, destaca també, hi havia unes 10 fàbriques de vidre arreu del país, però han anat desapareixent una darrere l'altra. Ucraïna s'havia convertit en pràcticament independent de Rússia i Bielorússia, ja que tenia moltes matèries primeres. Però l'última fàbrica de vidre a Ucraïna, es va perdre quan va començar la invasió a gran escala de Rússia, el febrer del 2022, i estava situada a Luhansk. 

Segons destaca el rotatiu britànic, Ucraïna necessita ara uns 750 milions de metres quadrats de vidre per esmaltar.

 

Imatge principal: un autobús amb els vidres trencats a Txernihiv, Ucraïna / Efe