Dies complicats a Ucraïna en la seva guerra contra Rússia. La manca de perspectives que la guerra acabi aviat ha obligat les autoritats ucraïneses a buscar més soldats entre la població masculina, amb mesures de reclutament forçat molt debatudes que ara s'intenten clarificar amb la nova llei sobre mobilització que prepara el Parlament. Tot just aquest dimarts, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha estimat aquest dimarts que el 2023 l'exèrcit d'Ucraïna va patir més de 215.000 baixes, en intervenir en una reunió amb alts comandaments de les Forces Armades de Rússia.
Un projecte de llei amb polèmica
El nou projecte de llei presentat pel govern aquest mes de desembre estableix terminis i condicions concretes perquè tots els homes ucraïnesos en edat militar, inclosos els que resideixen a l'estranger, es registrin als centres de reclutament, de manera que puguin ser cridats a files si no estan exempts per motius mèdics. La versió inicial del projecte proposa sancions per als que no compleixin –que inclouen multes, penes de presó i limitacions de drets com rebre ajuts públics, efectuar certes operacions comercials o obtenir el permís de conduir–. Diversos diputats han avançat que les mesures més dures seran eliminades de la versió final de la llei, després que hagin estat criticades per entrar en conflicte amb els drets constitucionals per experts en drets humans i el mateix Defensor del Poble.
Però la voluntat de l'estat d'aplicar de manera més estricta els criteris de mobilització planteja un escenari cada cop més difícil per als homes que no volen anar al front. Un fet que planteja que hagin de triar entre o bé arriscar la vida en combat, o bé fugir del país o viure semiamagats amb els drets limitats. "El projecte de llei és una mostra de la vella mentalitat soviètica", diu a Efe un home de 40 anys d'Odessa que s'ha bolcat a ajudar la població i l'exèrcit com a voluntari civil des que va començar la guerra i es considera inútil per a combatre al front. Des de fa aproximadament un any, aquest exprofessional de la comunicació que va perdre la feina a l'inici de la guerra viu amb por de ser abordat al carrer per una de les patrulles formades per policies i militars que lliuren notificacions de reclutament a homes en edat militar a llocs públics.
Més soldats a les trinxeres
Tot i els esforços ucraïnesos per compensar la seva inferioritat numèrica amb tecnologia, les trinxeres tenen un pes molt important a l'hora de decantar els combats. En aquest sentit, tal com destaca Efe, els soldats que lluiten des del principi de la guerra, demanen relleu per a poder descansar físicament i psicològicament. Per poder donar aquest descans, les forces de seguretat estarien buscant nous reclutes en bars i restaurants. L'opinió pública no ha encaixat bé aquestes mesures, però les autoritats han dit que són necessàries.
Rússia xifra les baixes ucraïneses
Xoigú ha estimat aquest dimarts que el 2023 l'exèrcit d'Ucraïna va patir més de 215.000 baixes, en intervenir en una reunió amb alts comandaments de les Forces Armades de Rússia. "L'agrupació de tropes russa redueix metòdicament el potencial combatiu de les Forces Armades d'Ucraïna. L'any passat l'enemic va perdre més de 215.000 homes i 28.000 peces d'armament", hauria dit el titular de Defensa rus. Xoigú va acusar Kíiv de continuar, a instàncies dels seus "patrocinadors occidentals", portant els seus soldats a l'escorxador i de buscar qualsevol possibilitat de completar les files de l'exèrcit ucraïnès.
"Sens dubte això no canviarà la situació al front, sinó que només allargarà el conflicte bèl·lic", ha assegurat. Al mateix temps, el ministre rus va ressaltar que "malgrat l'esgotament dels recursos humans de les formacions ucraïneses i la manca de resultats al camp de batalla, els Estats Units intenta amb sang freda assolir les seves ambicions de lideratge mundial a costa de les vides dels ucraïnesos". "Nosaltres mantenim la iniciativa al llarg de tota la línia del front", ha sostingut Xoigú.