Les sospites dels serveis secrets russos sobre l'autoria de l'atemptat amb bomba contra un dels seus generals es confirmenUcraïna ha reivindicat l'assassinat del tinent general rus Ígor Kirílov, que era cap de la defensa radiològica, química i biològica de Rússia, segons ha informat una font anònima del Servei de Seguretat ucraïnès (SBU) a l'agència pública de notícies Ukrinform. Kíev ha reivindicat de manera directa o indirecta diversos atemptats a Rússia o als territoris ucraïnesos ocupats per Rússia contra militars i altres personalitats russes implicades en l'agressió militar contra Ucraïna.

El passat dilluns, el mateix SBU havia declarat a Kirílov sospitós de crims de guerra per haver ordenat l'ús d'armes químiques contra l'Exèrcit ucraïnès al front. En el comunicat on el SBU apuntava a Kirílov com sospitós, l'agència d'intel·ligència sostenia  haver documentat més de 4.800 casos en què les forces russes van utilitzar per ordre d'aquest militar armes químiques prohibides als fronts est i sud d'Ucraïna.

Les autoritats ucraïneses sospitaven que els forces russes haurien fet servir "granades de combat K-1, que estan equipades amb irritants tòxics". En el comunicat del SBU es recorda que l'ús d'aquestes armes està prohibida per la llei internacional i sostenien que més de 2.000 militars ucraïnesos han patit els efectes de l'armament químic utilitzat per Rússia. Les forces del Kremlin, afegeix el text de l'SBU, llancen les substàncies tòxiques amb drons contra les defenses ucraïneses per obligar les tropes de Kíev a abandonar les seves posicions. "Quan les granades amb càrrega química s'activen, els seus components tòxics afecten les membranes mucoses de la persona, sobretot als ulls i a les vies respiratòries", explica el servei secret ucraïnès.

A l'atemptat amb bomba a Moscou ha mort el tinent general Igor Kirílov i el seu assistent. EFE

Ús d'armes químiques, una sospita compartida 

Per una banda, el govern del Regne Unit va sancionar a l'octubre a Kirílov i la seva unitat "per ajudar a desplegar aquestes armes bàrbares", fet que el Kremlin ha negat en rotund, segons informa The Guardian. Els Estats Units també han acusat les tropes russes utilitzar armes químiques a la guerra d'Ucraïna. Concretament, els dos estats sostenen que el Kremlin ha utilitzat l'agent tòxic cloropicrina contra les tropes ucraïneses en violació de la convenció d'armes químiques. Aquest agent químic és un líquid oliós amb una olor picant conegut com a agent d'asfíxia que es va utilitzar àmpliament durant la Primera Guerra Mundial com a forma de gas lacrimogen, segons informa el diari britànic. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!