Primer acord des de l'esclat de la guerra. Ucraïna i Rússia han signat aquest divendres l'acord per desbloquejar les exportacions de cereals a través del Mar Negre. Després de dos mesos de mediació amb l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i Turquia, ambdós països han arribat finalment a una entesa que permetrà alliberar prop de 22 milions de tones de gra retingudes als ports ucraïnesos. En un missatge publicat a Twitter el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha celebrat que l'acord permetrà evitar "l'escassetat d'aliments" i "una catàstrofe per a milions de persones arreu del món".
Acord per exportar el cereal ucraïnès
Més concretament, l'acord al qual s'ha arribat aquest divendres permetrà que vaixells de càrrega puguin exportar des de tres ports ucraïnesos, els d'Odessa, Pivdennyi i Xornomorsk, uns 22 milions de tones de blat, blat de moro i altres cereals emmagatzemats. El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigu, i el ministre d'Infraestructures d'Ucraïna, Oleksandr Kubrakov, han firmat l'acord a Istanbul, encara que no han coincidit tots dos a la taula al mateix temps. La cerimònia ha estat presidida pel secretari general de l'ONU i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.
Primer acord en la invasió russa
Aquest és el primer acord de gran importància entre els dos països en conflicte des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer, i amb ell s'espera alleujar una crisi forjada pel bloqueig naval i la sancions a Rússia per la guerra, que han disparat també el preu dels fertilitzants i l'energia. "Portarà alleujament als països en desenvolupament al límit de la fallida i les persones més vulnerables al límit de la fam. I ajudarà a estabilitzar els preus mundials dels aliments, que ja estaven en nivells rècord fins i tot abans de la guerra", ha declarat Guterres sobre la importància del pacte. Amb l'acord s'ha creat un Centre de Coordinació Conjunt que verificarà l'aplicació del que s'ha signat, que preveu inspeccions per part de l'ONU i de Turquia dels vaixells que entrin i surtin del Mar Negre, en resposta als temors russos que els vaixells puguin portar armes per a Ucraïna. "El nostre objectiu són exportacions per cinc milions de tones per setmana", asseguren les fonts de l'ONU a Efe. De complir-se aquest nivell d'exportacions, s'aconseguirien buidar les sitges ucraïneses en aproximadament un mes.