Aquest 1 de setembre els nens i nenes han tornat a l'escola. Però, enguany, tampoc ha estat un inici de curs normal. Si durant els dos últims anys el coronavirus havia marcat també la normalitat a les escoles, aquest nou curs escolar a Ucraïna no comença normal. El Ministeri d'Educació i Ciència del país detallava, fa només uns mesos, que el curs escolar començaria de manera presencial a tot arreu aquest setembre tot i la guerra. Però, les coses no han anat del tot com s'esperava. El setè mes de la invasió russa a Ucraïna no s'espera menys intens. 

Les autoritats del país estan construint refugis i reparant milers d'edificis malmesos pels bombardejos per les forces russes. En principi, aquest nou curs escolar acull, ja sigui presencial i online, uns sis milions de nens i nenes. Des del ministeri sempre han remarcat que el fet d'obrir les escoles de no era una prioritat, sobretot, tenint en compte l'impacte social i econòmic a llarg termini de la guerra. 

Tal com recull Reuters, gairebé 2.300 institucions educatives van ser bombardejades des que va començar la guerra el passat 24 de febrer. Unes 286 van ser completament destruïdes, segons el mateix Ministeri d'Educació. Més de 350 nens han mort i 586 han resultat ferits.

Refugis antiaeris a les escoles

Els funcionaris estan ansiosos per recuperar certa normalitat. Malgrat que de normalitat, no n'hi ha. Han avaluat prop del 80% de les 26.000 instal·lacions educatives d'Ucraïna, des de preescolar fins a les universitats. La sorpresa, tal com recull la mateixa agència, ha estat que només el 41% de les institucions té refugis antiaeris o estructures de protecció necessàries per a la instrucció en persona. 

Això és un augment del 400% respecte a fa uns mesos i encara podrien completar-se més refugis en les pròximes setmanes. La disponibilitat és baixa prop del front, a la regió de Mikolàiv, on les forces russes intensifiquen els bombardejos. Com a conseqüència, milers d'estudiants es veuran obligats a continuar estudiant de manera remota. Un fet que agreuja l'aprenentatge, que ja venia marcat per la covid. En principi, només es reobren les escoles que se situïn en àrees que no suposen una amenaça regular dels bombardejos i s'ha recomanat optar per l'educació online

Malgrat tot, els mestres estan informats sobre què han de fer en cas que sonin les sirenes. A tots els nens i nenes que vagin personalment a l'escola, se'ls ha dit que han de portar una bossa d'emergència amb una muda de recanvi, medicaments que puguin necessitar, una nota dels seus pares i també, per als més petits, una joguina. 

Més de 22.000 mestres han fugit de la guerra

Milions de persones han fugit de la guerra d'Ucraïna, incloent-hi 22.000 mestres, segons Sergii Gorbachov, defensor del poble d'Ucraïna en matèria d'educació. Queden uns 440.000 professors, però el problema és la migració interna. 

Fa uns mesos, des del Ministeri d'Ucraïna es van prometre canvis per al curs escolar. Tal com recollia el portal de notícies mrpl.city, hi haurà més matèria escolar en defensa de la pàtria. Què vol dir això? "Els canvis es referiran a reforçar l'orientació pràctica d'aquesta assignatura. Els nens necessiten saber. S'enfortirà i es reforçarà l'educació nacional-patriòtica. I hi haurà una unitat separada que s'ocuparà d'accions contra les mines", han especificat. A més a més, també hi haurà modificacions en l'assignatura de literatura estrangera. Així, està previst que molts llibres russos, caiguin del currículum. "Per exemple, Guerra i Pau, ja no s'estudiarà a Ucraïna. Alguns llibres aniran desapareixent del programa a l'hora d'estudiar literatura estrangera", van remarcar. D'aquesta manera, el mateix portal constata que es faran canvis en la metodologia d'ensenyança d'història d'Ucraïna i també d'història mundial. 

Rússia torna a l'escola amb una assignatura patriòtica

Per altra banda, els nens i nenes russes també han tornat a l'escola aquesta setmana. Els estudiants tindran una nova matèria: "converses sobre coses importants", una classe misteriosa que els crítics creuen que s'utilitzarà per fer propaganda sobre la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, destaca el The Guardian. Els activistes russos demanen als pares i als professors que boicotegin les lliçons "patriòtiques" necessàries a les escoles russes que molts temen intentaran adoctrinar estudiants de sis anys.

"Molts directors per por dels seus caps estan mentint als pares, dient-los que aquestes classes de propaganda són obligatòries", va dir dimecres el sindicat l'Aliança de Mestres de Rússia. "Una vegada més estem dient que no esteu obligats a deixar els vostres fills a aquestes classes". Cal recordar que alguns mestres han estat castigats per manifestar-se contraris a la guerra

 

Imatge principal: primer dia d'escola a Khàrkiv, una escola completament destruïda / Efe