El ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitro Kuleba, ha reclamat aquest dijous per a Ucraïna l'estatus de país candidat per entrar a la Unió Europea (UE) i ha manifestat l'esperança que la decisió es prengui a la propera cimera europea entre el 23 i el 24 de juny. Kuleba va subratllar que aquesta decisió "definirà el futur d'Europa," després de reunir-se a Berlín amb el copresident dels socialdemòcrates alemanys, Lars Klingbeil. "Es tracta d'ancorar Ucraïna en el projecte d'integració europeu, ha afirmat el ministre i va matisar que "és obvi" que l'estatus de país candidat "no implica ser membre de manera immediata," sinó que suposa "fixar legalment" Kíiv en el procés d'adhesió. Kuleba ha exposat a més que "la Unió Europea necessita Ucraïna tant com Ucraïna necessita la Unió Europea" i va argumentar que l'opinió pública a Ucraïna i al bloc dels vint-i-set està majoritàriament a favor de l'adhesió.
"Volem Ucraïna a la Unió Europea"
D'altra banda, el ministre ha celebrat que la postura del Govern alemany hagi "evolucionat en la direcció correcta" des de l'inici de la guerra a Ucraïna i ha posat com a exemple les decisions d'enviar armes a Kíiv i donar suport a sancions més dures contra Rússia . "Hi ha una dinàmica positiva en les relacions, però cal garantir que es mantingui, que avancem i que es prenguin les decisions adequades", ha assenyalat Kuleba, crític en el passat amb el Govern del canceller Olaf Scholz, i recull Efe.
Klingbei, ha assenyalat per la seva banda que "Ucraïna ha fet els seus deures" i s'ha manifestat partidari d'enviar un senyal polític clar "que volem Ucraïna a la Unió Europea". Ha recordat que "les preguntes de la Comissió Europea han estat contestades", en relació amb l'enviament de la segona part del qüestionari per sol·licitar l'estatus de país candidat, i ha assenyalat que al juny la Comissió decidirà si recomana a la UE oferir-ho.
Kuleba, que ha acudit a Alemanya per participar com a convidat en una reunió dels ministres d'Exteriors del G7 a Weissenhaus, s'ha reunit a més aquest matí amb representants dels Verds i al migdia farà el mateix amb el líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), Friedrich Merz.
Procés de negociacions
La mateixa consideració com a país candidat porta entre 15 i 18 mesos des que se sol·licita fins que s'estudia per part dels socis comunitaris. Alguns països europeus, però, fa temps que van demanar agilitzar els tràmits i que es fes una setmana després de la sol·licitud. Una vegada s'obren les negociacions i s'entra en una etapa de preadhesió no hi ha un període de temps establert per a entrar de manera formar a la UE, i s'allarga, més o menys, en funció de com es desenvolupin les negociacions que es firmen al Tractat d'Adhesió.
Si finalment la Comissió decideix facilitar el tràmit per considerar-los aspirants, agilitzaran part del recorregut, però el Tractat d'Adhesió acostuma a tardar diversos anys, recorda RTVE. L'últim país en unir-se la UE va ser Croàcia, l'any 2013, després de gairebé una dècada com a candidat.
Ara per ara, hi ha cinc països que estan considerats com a candidats per entrar a la Unió Europa: Albania, Montenegro, Macèdonia del Nord i Turquia. A més, hi ha dos candidats potencials reconeguts que són Bosnia i Herzegovina i Kosovo. El 2009, Albània i Sèrbia van presentar la seva sol·licitud per entrar a la UE, però encara no són membres.