La vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de l'estat de dret, Vera Jourová, ha avisat Elon Musk, propietari de Twitter, que hi ha "línies vermelles" que protegeixen drets fonamentals com la llibertat d'expressió i que la UE tindrà "aviat" la capacitat d'imposar "sancions" a les plataformes digitals que violin aquestes normes. Una advertència que ha arribat després que Twitter hagi tancat diversos perfils de periodistes que haurien compartit informació personal de Musk, tot trencant les normes de privacitat de Twitter. "Les notícies sobre la suspensió arbitrària de (comptes) de periodistes a Twitter són preocupants. La Llei de Serveis Digitals de la UE exigeix el respecte de la llibertat de premsa i dels drets fonamentals", ha avisat Jourová en un breu missatge difós a través del seu perfil a Twitter.
La reacció de Jourová respon a la decisió de la xarxa social de bloquejar els comptes de diversos periodistes pertanyents a alguns dels principals mitjans dels Estats Units després que, suposadament, violessin el reglament de la plataforma en revelar informació personal sobre Musk.
Concretament, els periodistes afectats, com el reporter de tecnologia de The New York Times, Ryan Mac, recentment havien publicat informació sobre la suspensió d'un altre compte que utilitzava dades públiques de vols per seguir el jet privat d'Elon Musk.
La UE avisa Musk: hi ha "línies vermelles"
La vicepresidenta comunitària ha afegit que el magnat nord-americà ha de ser "conscient" que hi ha "línies vermelles" que protegeixen la llibertat de premsa i l'ha advertit que també hi haurà "sancions aviat". Jourová es refereix a la Llei de Serveis Digitals (DSA, per les sigles en anglès) que la Unió Europea va acordar aquest any per evitar abusos de les grans plataformes digitals i reforçar els drets dels usuaris. Però aquest nou marc no estarà plenament en vigor fins al febrer del 2024, encara que algunes disposicions que no es refereixen a les sancions ja estan començant a implementar-se.
En una roda de premsa a Brussel·les, el portaveu d'Economia Digital i Innovació de la Comissió Europea, Johannes Bahrke, ha recalcat la importància que les plataformes tinguin termes d'ús "clars, comprensibles i transparents", alhora que ha apuntat que la nova llei europea incideix en l'obligació que quan una plataforma actua sobre les condicions d'ús ho faci de manera "proporcionada i amb respecte als Drets fonamentals". "No pot ser (una mesura) discriminatòria ni arbitrària", ha continuat Bahrke, que ha advertit que parla en línies generals sobre la nova norma comunitària i no responia a cap cas concret.
Musk tanca comptes de periodistes
Així doncs, Elon Musk ha tancat els comptes d'una sèrie de periodistes, de mitjans de comunicació americans, que haurien publicat informació personal de Musk i que d'aquesta manera haurien infringit la normativa de Twitter. Periodistes de mitjans com The Washington Post, The New York Times, CNN o Voice of America. Els comptes d'aquests periodistes han estat suspesos i les seves publicacions esborrades. I Musk ha afirmat que és una mesura temporal.
Ara, caldrà veure quant de temps dura el veto de Musk a aquests periodistes i si s'atreveix a eliminar altres comptes de periodistes.