La Unió Europea (UE) destinarà 6,5 milions d'euros en ajuda d'emergència suplementària a Turquia i Síria per ajudar els dos països a fer front a les conseqüències dels terratrèmols de dilluns passat. Després de la petició del govern de Síria aquest dimecres, la UE ha decidit activar el Mecanisme de Protecció Civil de la UE, a través del qual coordina una resposta conjunta dels estats membres per ajudar un país després d'una catàstrofe. En aquesta ocasió, vint països membres han acordat enviar 31 equips de cerca i rescat i cinc equips mèdics a Turquia, que impliquen la mobilització de més de 1.500 rescatadors i 100 gossos que ajudaran a buscar persones entre les runes. Quant a Síria, la UE coopera amb agències de les Nacions Unides i ONGs per proveir la població menjar, sostre i assistència mèdica.
Una de les operacions d'ajuda humanitària més gran de la UE
La Comissió Europea ha informat a través d'un comunicat que aquesta serà una de les majors operacions de la seva història, tenint en compte que la més gran de totes ha estat la resposta a la invasió russa d'Ucraïna. A banda de proporcionar equips de rescat i assistència mèdica a Turquia; Alemanya, Lituània i Eslovènia enviaran mantes, tendes i radiadors al país. A més, la Comissió hi destinarà 3 milions d'euros en assistència d'emergència per contribuir amb els esforços del govern turc.
Síria també rebrà una partida de 3,5 milions d'euros en assistència humanitària d'emergència per ajudar en les tasques de rescat, però també per fer possible que les persones afectades pel terratrèmol puguin accedir a elements bàsics com ara un sostre, aigua potable, lavabos o material sanitari essencial. La UE ha informat que, d'una banda, està en contacte amb els països membres i les Nacions Unides per traslladar ajuda el més ràpid possible, i, d'altra banda, coopera amb equips humanitaris que es troben sobre el terreny. Aquests estan donant suport a les instal·lacions mèdiques que han quedat afectades i els han proporcionat kits mèdics, menjar i sostre.
Les sancions a Síria no obstaculitzaran l'ajuda humanitària
El comissari de Gestió de Crisis, Janez Lenarčič, ha confirmat aquesta ajuda en roda de premsa i ha assegurat que les sancions que la UE imposa sobre el règim de Síria no suposaran un obstacle a l'arribada de l'ajuda humanitària. "Les sancions van ser imposades contra el govern sirià l'any 2011 en resposta a la violenta repressió del règim sirià contra la seva població civil, incloent-hi l'ús d'armes químiques", ha recordat el comissari, que ha volgut deixar clar que es tracta de dues qüestions separades. Lenarčič visitarà aquest dijous les àrees afectades de Turquia com a part de la coordinació de la resposta europea.
La UE fixa 5 objectius comuns en l'àmbit de la Protecció Civil
En el context de l'última catàstrofe natural que ha assolat dos països i ha deixat —fins al moment— més d'11.000 morts, la Unió Europea ha establert 5 objectius comuns per reforçar la resiliència en cas de catàstrofe en l'àmbit de la protecció civil. En l'àmbit de la prevenció es vol millorar l'avaluació de riscos, l'anticipació i la planificació. En aquest sentit, també es vol abordar la preparació de la població i conscienciar-la dels riscos i el nivell de preparació en cas de catàstrofe. En tercer lloc, reforçar els sistemes d'alerta precoç en l'àmbit nacional, regional i local. Un cop ha succeït la catàstrofe, la UE vol treballar per augmentar la capacitat de resposta del Mecanisme de Protecció Civil per evitar que la situació empitjori. Finalment, es vol garantir que els sistemes de protecció civil estiguin operatius en tot moment, una tasca per a la qual s'impulsarà la coordinació i l'intercanvi d'informació.