L'acord del Brexit que tant va costar tancar, ara penja d'un fil. Després que el passat dilluns, el primer ministre britànic, Boris Johnson, presentés unilateralment un projecte de llei que pretén anul·lar parts de l'acord amb la Unió Europea (UE) respecte a la fontera d'Irlanda del Nord, Comissió Europea (CE) ha respost. La CE ha anunciat aquest dimecres que reactivarà un procediment d'infracció contra el Regne Unit que havia estat "congelat" i posarà en marxa dos expedients més després de la nova llei. Es tracten d'unes sancions que la UE ja va advertir que passarien en el cas que Johnson persistís en la seva voluntat d'incomplir l'acord. "No hi ha dubte, ni justificació legal ni política per canviar de manera unilateral un acord internacional (...). És il·legal. També és extremadament nociu per a la confiança mútua", ha assegurat el vicepresident de l'executiu comunitari responsable de les relacions amb el Regne Unit, Maros Sefcovic, segons recull Europa Press.
Una de les sancions es reactiva, un expedient sancionador que Brussel·les havia congelat el març del 2021 per un primer intent d'incompliment de l'acord del Brexit per part de Londres. En el seu moment es va posar el fre a aquest procés sancionador per tal de poder trobar una solució a través de la negociació entre les diverses parts. Ara, a més d'aquest primer avís, se li sumen dos expedients més. Brussel·les enviarà al Regne Unit un dictamen motivat, segon pas del procediment d'infracció i, en cas que Londres no respongui de manera "satisfactòria", la UE podria remetre l'assumpte al Tribunal de Justícia de la UE, van advertir fonts comunitàries a Efe.
La delicada frontera d'Irlanda el Nord
D'ençà que es va presentar el projecte del Brexit, els dubtes sobre la frontera amb Irlanda han fet saltar les alarmes. Es tracta de l'única frontera terrestre que té el Regne Unit i una de les més conflictives. La divisió territorial a l'illa irlandesa ha estat un punt roent al llarg de la història, tant és així que amb l'Acord de Divendres Sant de 1998 s'establia que no podia haver-hi una frontera física entre les dues Irlandes. El Brexit, que no va tenir suport majoritari a Irlanda del Nord, posava en joc aquest acord, ja que un dels dos territoris passa a no estar dins de la Unió Europea i no podia gaudir de la seva lliure circulació com abans.
No vulnerar els acords de pau de 1998 va ser un gran problema pels negociadors del Brexit. De manera que, finalment, Irlanda del Nord continua dins del mercat únic europeu, i els seus béns poden circular sense controls fins a la República d'Irlanda. Això també implica que els productes britànics que entren a l'illa han de passar controls als ports nord-irlandesos, fet que incomoda als unionistes de Londres, disposats a començar una altra guerra diplomàtica amb Brussel·les.