Aquest dimarts, la UE obre les negociacions d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia. "Ens trobem al llindar d'un moment clau per a aquests dos països. Junts, podem forjar una Europa més gran i amb visió de futur", ha destacat la mateixa Comissió Europea en un tuit. "El camí serà un repte, però també ple d'oportunitats immenses". Un tuit que no amaga les dificultats que tenen per davant tots dos països per passar a formar part del club dels 27. L'adhesió d'Ucraïna i Moldàvia és un moment històric per a la UE i un debat irrenunciable. Però està clar que no hi haurà ni reformes exprés i que el diàleg serà llarg i exigent. És gairebé impossible que Ucraïna entri a la UE a mitjà termini.
Today the EU opens accession negotiations with Ukraine and Moldova.
— European Commission (@EU_Commission) June 25, 2024
We stand at the threshold of a key moment for these two countries. Together, we can forge a larger and forward-looking Europe.
The path ahead will be challenging, but also filled with immense opportunities.
Hongria assegura que Ucraïna "està lluny"
El ministre d'Afers Europeus d'Hongria, Janos Boka, ha dit aquest dimarts que Ucraïna "està molt lluny de complir els criteris d'accés" a la Unió Europea. "És molt difícil dir en quina fase es troba Ucraïna. Pel que jo veig, "estan molt lluny de complir amb els criteris d'accés", ha assegurat Boka en declaracions a la premsa, en arribar a la reunió on la UE celebrarà la primera ronda de les negociacions amb Kíiv i Chisinau. Les converses començaran després que Budapest aixequés el veto que ha mantingut les últimes setmanes, reclamant que Ucraïna respecti els drets de la minoria hongaresa al seu país i que mantingui bones relacions amb els països veïns.
Congratulations to Moldova and Ukraine on opening accession negotiations.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 25, 2024
This is very good news for the people of Ukraine, Moldova, and the entire European Union.
The path ahead will be challenging but full of opportunities.
Wishing you a successful start of the negotiations! pic.twitter.com/v0GTnyqOM8
Tot i això, el ministre hongarès ha insistit que el seu govern té una llista amb 11 punts que reclama a Kíiv, dels quals, "el més important" és que "es preservi" el marc legal que tenien les institucions de la minoria hongaresa a Ucraïna el 2015, especialment les relatives a l'àmbit cultural i educatiu.
Després de la reunió d'aquest dimarts, la Comissió Europea haurà d'analitzar el conjunt de lleis d'Ucraïna i Moldàvia per detectar les reformes que se'ls hauran d'exigir abans d'obrir els primers capítols del procés d'adhesió. Ara bé, cal recordar que hi ha fins a 33 apartats que van des del respecte a l'Estat de Dret i els valors de la UE, fins a l'estructura de les economies. Hongria, que assumirà la presidència rotatòria de la UE el pròxim 1 de juliol, ja ha dit que la seva intenció és incentivar el procés d'adhesió amb els Balcans Occidentals, però no amb Ucraïna i Moldàvia, al llarg del segon semestre de l'any.
Michel avisa: caldran "reformes substancials"
El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que l'obertura de les negociacions d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia és un "pas estratègic" per a la Unió Europea, però ha subratllat que el procés que s'inicia requerirà que els dos països portin a cap "reformes substancials". "Estem presenciant un moment històric. (...) Un moment d'orgull per als dos països i un pas estratègic per a la UE", ha afirmat Michel en un comunicat.
El president del Consell Europeu ha assenyalat que la celebració de la primera ronda de les negociacions d'adhesió és "una fita clau" i "una prova de l'immens progrés que els dos països han fet en un viatge cap a la integració europea, malgrat els reptes immensos que han presenciat". "L'esforç d'Ucraïna encara és més admirable, tenint en compte la guerra d'agressió de Rússia", ha continuat Michel, que ha assegurat que "els ucraïnesos han demostrat un valor i una solidaritat extraordinaris en defensar la seva sobirania i el seu futur europeu".