Durant setmanes, el president Donald Trump ha promogut el 2 d'abril com el "Dia de l'Alliberament" dels Estats Units (EUA), quan s'anunciaran una sèrie de tarifes massives. Si bé encara no se sap com seran aquests aranzels, els potencials afectats ja es preparen. Un exemple és la Unió Europea. En un discurs al ple del Parlament Europeu, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha dit aquest dimarts que analitzaran amb “molta cura” l’anunci del dimecres per "calibrar" la seva resposta. "El nostre objectiu és una solució negociada, però per descomptat protegirem els nostres interessos", ha advertit la presidenta de la CE, qui ha subratllat que Brussel·les compta amb un "pla contundent" de represàlies. 

L’estratègia europea per afrontar la guerra comercial dels EUA tindrà tres pilars, ha explicat Von der Leyen: allargar la mà a Trump per negociar, seguir “diversificant” els seus socis comercials i “redoblar” l’aposta pel mercat únic europeu. La presidenta de la CE ha remarcat la importància que els països membres de la UE actuïn amb unitat. 

"Si cal, protegirem els nostres interessos, la nostra gent, les nostres empreses. Vull ser molt clara amb l'objectiu de la nostra resposta", ha apuntat la presidenta de l'Executiu comunitari, que ha dit que "la confrontació no interessa a ningú". Von der Leyen ha afirmat que actualment el començ entre els EUA i la UE està equilibrat i ha allargat la mà a la negociació. 

Impacte en els ciutadans 

"Els aranzels són impostos que pagarà la gent. Els aranzels són impostos per als americans sobre els seus aliments i els seus medicaments. Els aranzels només impulsaran la inflació. Exactament el contrari del que volem aconseguir. Les fàbriques nord-americanes pagaran més pels components produïts a Europa. Això costarà llocs de treball", ha advertit Von der Leyen. 

Per això la presidenta de la CE ha tractat de mantenir un to conciliador, malgrat que ha insistit a dir que "Europa té moltes cartes" amb què respondre. Von der Leyen ha apuntat que la resposta europea pot anar des del comerç, fins a la tecnologia, passant per la grandària del mercat únic i la diversificació de les relacions comercials amb tercers països.

Respecte a la darrera opció, la presidenta de l'Executiu europeu ha remarcat que Brussel·les vol finalitzar un acord comercial amb l'Índia -on va viatjar al febrer- a finals d'aquest any, així com intensificar les negociacions amb Indonèsia i Tailàndia. També ha recordat que tant ella com el president del Consell Europeu, António Costa viatjaran a Samarcanda a finals d'aquesta setmana per celebrar la primera cimera entre la UE i l'Àsia central.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!