La Unió Europea com a organisme supranacional, els Estats Units i una vintena d'estats entre els quals es troba Espanya han reclamat aquest divendres la "immediata publicació de totes les actes originals” de les eleccions del 28 de juliol a Veneçuela i la verificació “imparcial” i “independent” dels resultats d'aquests comicis, en els quals el Consell Nacional Electoral va donar com a guanyador al president Nicolás Maduro per a un tercer mandat. En una declaració conjunta signada a Santo Domingo (República Dominicana), aquests països reclamen també al govern chavista l'alliberament dels presos detinguts en el marc de les protestes i aldarulls violents després de les eleccions, que el Govern de Maduro defensa com a netes.
Els països signants remeten a l'informe preliminar del Panell d'Experts de Nacions Unides sobre les eleccions presidencials de Veneçuela "en el qual s'assenyala que el Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela encara no ha presentat les actes electorals que sustentin la veracitat dels resultats anunciats el 2 d'agost". Així, s'han fet eco també de la versió de l'oposició del país, que assegura tenir en digital el 80% de les actes i que aquestes els hi donen una victòria i "llancen un resultat diferent del publicat pel CNE". "Prenem nota", avisen.
Insisteixen així en "la immediata publicació de totes les actes originals i la verificació imparcial i independent d'aquests resultats, preferiblement per una entitat internacional, per a garantir el respecte a la voluntat del poble veneçolà expressada en les urnes". "Tota demora en què això succeeixi posa en qüestió els resultats publicats oficialment el passat 2 d'agost de 2024", assenyalen.
Espanya i la resta de països signants expressen també així la seva preocupació per "les denúncies de detencions arbitràries de veneçolans sense el degut procés", circumstàncies assenyalen com a alarmants i per la qual cosa reclamen "el seu immediat alliberament". "Expressem el nostre profund rebuig per la repressió a manifestants i per la violència que ha costat la vida de molts veneçolans en el context postelectoral. Fem un anomenat urgent perquè les autoritats veneçolanes posin fi a la violència i alliberin a tots aquells que han estat detinguts, inclosos representants de l'oposició", apunta el text.
Secunden la declaració la Unió Europea, Espanya, Estats Units, Argentina, el Canadà, Haití, Xile, República Txeca, Costa Rica, República de l'Equador, Guatemala, República Cooperativa de Guyana, Itàlia, el Marroc, Països Baixos, el Regne Unit, Panamà, Paraguai, el Perú, Portugal, República Dominicana, el Salvador, República de Surinam i l'Uruguai. Aquesta declaració s'emet a Santo Domingo donada la presència en aquesta ciutat de nombrosos dirigents i representants de països i institucions de tot el món que van assistir aquest divendres a la presa de possessió del president dominicà, Luis Abinader, per a un segon mandat.
"Democràcia, justícia, pau i seguretat"
A més, els països de la declaració han apel·lat al diàleg i a l'enteniment per a resoldre greus conflictes en el passat. "Avui, més que mai, Veneçuela ha d'honrar aquest llegat per a recuperar la convivència pacífica, la seguretat pública i l'estabilitat política", indiquen. "El moment exigeix un diàleg ampli, inclusiu i de bona fe per a facilitar un acord polític que afavoreixi la reconciliació nacional, la pau, la seguretat pública i la democràcia a Veneçuela. Ens comprometem a secundar tots els esforços en aquest sentit, advocant sempre per una solució genuïnament veneçolana en la qual prevalguin la democràcia, la justícia, la pau i la seguretat", sentència la declaració.
A banda, els països signants sol·liciten que es permeti "l'urgent retorn" a Veneçuela de l'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. "I fem una crida a Veneçuela a garantir les condicions adequades perquè pugui exercir plenament el seu mandat", han expressat. Recorden així que Veneçuela, com a estat membre de la Convenció de Caracas sobre Asil Diplomàtic de 1954, ha de complir "amb les seves previsions" i expedir els salconduits "que permetin a les sis persones asilades que romanen en la residència oficial de la República Argentina, retirar-se de manera segura del territori veneçolà".