Els vint-i-set països membres de la UE han instat les autoritats veneçolanes a publicar "resultats verificables" de les eleccions presidencials del passat 28 de juny, i han recordat que el Consell Nacional Electoral (CNE) és l'organisme "legal i responsable" del procés electoral i no el Tribunal Suprem de Justícia, que aquest dijous hauria confirmat la victòria de Nicolás Maduro, tot i les denúncies de frau de l'oposició.
L'oficina de l'Alt Representant de la Política Exterior comunitària, que comanda Josep Borrell, ha publicat un comunicat on indiquen que sol poden acceptar i reconèixer uns resultats verificables de forma independent que garanteixin que es respecta la voluntat del poble veneçolà. La UE considera que "ara com ara les autoritats veneçolanes no han aportat les proves públiques necessàries per avaluar el procés electoral conforme els criteris fixats per la comissió d'experts de l'ONU".
Per això demanen que sigui el CNE qui publiqui i verifiqui de forma independent les actes de tots els col·legis electorals i rebutgen la sentència del Tribunal Suprem de Justícia que atorgava la victòria a Maduro. El tribunal que es troba, en mans de chavistes, hauria conclòs de manera "inequívoca i il·limitada" la revisió de les eleccions a través d'un informe elaborat per experts nacionals i internacionals "altament qualificats i idonis" (les identitats dels quals es desconeixen), així com detalls de tot el procés de validació (que es va dur a terme sense presència de representants de l'oposició).
Des dels 27 no consideren que aquesta sentència sigui constituent, igual que ja s'hi havien posicionat en contra alguns líders de governs com Xile, Uruguai, Paraguai i Guatemala. Un dels primers a posicionar-se va ser el mandatari de Xile, Gabriel Boric que va dir que "amb aquesta sentència s'acaba de consolidar el frau a les eleccions." L'oposició també va posicionar-se en contra de la decisió judicial fins i tot abans que aquesta s'emetés, i el líder de la principal coalició opositora, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), Edmundo González Urrutia, va advertir que aquesta sentència "només agreujaria la crisi que viu Veneçuela".
La UE, igual que ja havien fet també abans alguns països que en formen part com Espanya, ha demanat respecte a tots els veneçolans per manifestar-se pacíficament i expressar lliurement les seves opinions polítiques sense por a represàlies. Des de les eleccions s'han concatenat diverses manifestacions chavistes i de l'oposició amb motiu de les eleccions, i aquestes darreres han estat reprimides per les autoritats chavistes, i per això l'organisme europeu demana que es posi fi a la repressió i a l'assetjament de l'oposició i la societat civil.