La Unió Europea està gastant més diners en combustibles fòssils russos que en ajuda financera a Ucraïna, segons un informe publicat al tercer aniversari de la invasió del que es fa ressò el The Guardian. La UE va comprar 21.900 milions d'euros de petroli i gas rus el tercer any de la guerra, segons estimacions del Centre de Recerca sobre Energia i Aire Net, malgrat els esforços en curs per acabar amb l'addició del continent als combustibles que financen el tresor de guerra de Vladímir Putin.
La quantitat és una sisena part més gran que els 18.700 milions d'euros que la UE va assignar a Ucraïna en ajuda financera el 2024, segons un informe de l'Institut de Kiel per a l'Economia Mundial (IfW Kiel). Vaibhav Raghunandan, analista d'aquest mateix centre i coautor de l'informe, ha afirmat: “La compra de combustibles fòssils russos equival, clarament, a enviar ajuda financera al Kremlin i permetre'n la invasió. És una pràctica que ha de cessar immediatament per garantir no només el futur d'Ucraïna, sinó també la seguretat energètica d'Europa”.
Més diners en gas rus que en ajuda a Ucraïna
Els investigadors han recopilat dades comercials per estimar el valor dels combustibles russos venuts a tot el món durant el tercer any de la invasió. Les dades previstes per al febrer del 2025, que encara no estan disponibles, es basen en les importacions del gener. L'any 2024, la UE va gastar un 39% més en importacions de combustibles fòssils russos del que va destinar Ucraïna. La xifra d'ajuda no inclou contribucions militars ni humanitàries.
Christoph Trebesch, economista d'IfW Kiel, que no va participar en l'anàlisi, ha dit que hi havia una bretxa sorprenent entre la quantitat d'ajuda que els donants havien mobilitzat per a Ucraïna en comparació amb guerres passades, i que els donants europeus gastaven de mitjana menys del 0,1% del PIB a l'any.
Rússia s'adapta molt bé a les sancions
L'informe també ha trobat que Rússia va guanyar 242.000 milions d'euros de les exportacions globals de combustibles fòssils el tercer any de la seva invasió a gran escala d'Ucraïna, amb ingressos des del començament de la guerra "ara apropant-se a la xifra del bilió" a mesura que el país s'adapta a les sancions. Rússia obté fins a la meitat dels seus ingressos fiscals del sector del petroli i el gas i ha intentat eludir les sancions transportant combustibles en una “flota fantasma” de petroliers vells i amb assegurances insuficients. Els vaixells foscos són responsables de transportar al voltant d'un terç dels seus ingressos per exportació de combustibles fòssils, segons el centre. Per altra banda, dimecres, els ambaixadors de la UE van acordar noves mesures per atacar la flota paral·lela de Rússia a la 16a ronda de sancions des que va començar la guerra.
Els investigadors del centre han estimat que els ingressos russos per combustibles fòssils podrien caure un 20% si es reforcen les sancions existents i es tanquen les bretxes existents. Les mesures inclouen tancar una “llacuna jurídica de refinació” a través de la qual Europa pot comprar cru rus que ha estat processat en un altre país i restringir els fluxos de gas a través del gasoducte Turkstream.
L'informe també ha instat a prendre mesures enèrgiques contra el gas natural liquat (GNL). Europa ha reduït les importacions de gas rus transportat per canonades des de l'inici de la guerra a Ucraïna, però ha frenat la demanda d'energia amb enviaments de gas superrefredat, fins i tot des de Rússia.