La denúncia de la violència que exerceix l'Estat d'Israel contra el poble palestí i discursos que neguen l'Holocaust s'han posat en el mateix sac en un informe del Parlament Europeu, segons informa elDiario.es. Aquest informe es va elaborar en el marc del Dia de la Commemoració de l'Holocaust a Brussel·les, el passat 26 de gener. En teoria, la llista recollia els eurodiputats que podrien fer declaracions que perjudiquessin l'acte commemoratiu en què hi hauria un discurs del president israelià, Isaac Herzog

La cap de la Unitat d'Anàlisi i Seguretat de la Informació del Parlament Europeu, Isabelle Montoya, va enviar aquest informe a través d'un correu electrònic on es difonia "una llista d'eurodiputats amb les declaracions públiques que podrien justificar una vigilància reforçada pel bon desenvolupament de la cerimònia". Una llista que barrejava l'extrema dreta i els discursos neonazis amb la crítica a la política d'Israel respecte a Palestina. 

Una barreja de diputats

A la llista hi havia l'eurodiputat d'Izquierda Unida (IU), Manu Pineda, del que es diu: "Té posicions fermes contra Israel, més que antisemites. Durant el debat a Estrasburg del 13 de desembre de 2022 sobre 'Perspectives per a la solució de dos Estats per a Israel i Palestina', va qualificar Israel de 'règim criminal que deté i assassina nens palestins cada dia i que duu a terme una política sistemàtica de neteja ètnica i apartheid'. Ell també va assenyalar que el Parlament Europeu havia fallat a l'hora d'imposar mesures recíproques a Israel en relació amb les prohibicions a entrar a la UE. Finalment, va qualificar Israel com a 'règim colonial'". A u altre eurodiputat d'esquerres a la llista també se li reconeix que està a la llista no per antisemita, sinó per crític amb l'Estat d'Israel. 

Ara, en la mateixa llista hi ha altres representants com Martin Buschmann (Partit de Protecció Animal / No Inscrits), "qui va ser membre a principis dels 90 del partit neonazi alemany NPD" o a l'hongarès Márton Gyöngyösi (No Inscrits), del partit ultra Jobbik, "qui va suggerir el 2012 que hi hauria d'haver una llista de jueus al Parlament hongarès". 

La resposta de l'Eurocambra

"Per raons òbvies, no podem comentar ni detallar les mesures de seguretat que es posen en marxa dins del Parlament Europeu", han respost des de l'Eurocambra quan elDiario.es ha demanat el motiu per ajuntar en una mateixa llista perfils diametralment diferents. "El Parlament ha de mostrar la deguda diligència prenent totes les mesures raonables per implementar mesures de seguretat destinades a evitar qualsevol dany a les instal·lacions i els seus actius materials, fins i tot durant cerimònies o esdeveniments importants com la commemoració de l'Holocaust que va tenir lloc el 26 de gener de 2023", han exposat. "Quan les mesures preventives són necessàries, es prenen amb competència respecte a l'estatut dels membres del Parlament Europeu i la seva independència, conferida a l'Acte Electoral de 1976", es justifica des del Parlament.