Donald Trump ha perdut les eleccions als EUA i això és una bona notícia per la Unió Europea que temia una guerra comercial amb el país si sortia reelegit com a president. Malgrat això, les seves polítiques encara continuen vigents i perjudicant l'aliança entre la UE i Estats Units. La guerra comercial continua i l'última decisió d'Europa és la d'aplicar aranzels per valor de 3.360 milions d'euros a productes dels Estats Units.
A través d'un comunicat, la Comissió Europea ha anunciat que des d'aquest dimarts, la UE aplicarà un aranzel del 15% a productes del sector aeronàutic i aranzels addicionals del 25% a un seguit de productes agrícoles i industrials procedents dels EUA.
Una guerra comercial
Aquesta decisió és una resposta a les subvencions que Washington va concedir a la companyia Boeing, considerades contràries a la normativa de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). "Els EUA han imposat els seus aranzels després de la resolució del cas d'OMC sobre Airbus. Ara tenim la resolució sobre el cas Boeing que ens permet imposar els nostres aranzels i és el que farem", ha avançat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, a una roda de premsa.
Dombrovskis atribueix la decisió a "la manca d'avenços pel costat nord-americà" tot i els "esforços" europeus i assegura que Brussel·les continua "oberta" a aconseguir una "solució negociada" amb els Estats Units, així com estar "preparada" per retirar els aranzels quan l'administració nord-americana elimini els seus per les ajudes a Airbus.
Quin és l'objectiu dels aranzels?
"Demanem als EUA arribar a un acord perquè les dues parts retirin les mesures vigents amb efecte immediat, de manera que puguem deixar enrere aquesta qüestió. Eliminar aquests aranzels representaria una victòria per als dos costats", ha emfatitzat el titular de Comerç de la Comissió.
Dombrovskis ha confirmat que Brussel·les ja ha tingut els primers contactes "informals" amb l'equip de Biden, amb qui té l'esperança d'avençar en una agenda comercial "positiva", ja que el demòcrata sempre s'ha mostrat favorable a les "aliances internacionals" i a "millorar els lligams amb la UE".