La Unió Europea ha provat de tranquil·litzar Volodímir Zelenski, nerviós pel conflicte entre Israel i Hamàs. Anteriorment, el president ucraïnès havia expressat la seva preocupació perquè la situació a la Franja de Gaza eclipsés la invasió russa i fes que els líders europeus s'oblidessin de la guerra a Ucraïna. Ara, però, els líders europeus li han garantit el seu suport davant l'agressió russa "tant temps com sigui necessari". "La UE seguirà prestant un ferm suport financer, econòmic, humanitari, militar i diplomàtic a Ucraïna i el seu poble durant el temps que sigui necessari", han indicat els caps d'Estat i de govern dels Vint-i-set en unes conclusions aprovades a la cimera de dos dies que ha conclòs aquest divendres a Brussel·les.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que "en el debat ha quedat molt clar que, malgrat les tensions geopolítiques a l'Orient Mitjà, l'objectiu segueix sent donar suport a Ucraïna". Aquestes paraules arriben després que els líders europeus aprovessin demanar "pauses i corredors humanitaris" a la Franja de Gaza en la reunió d'aquest dijous, a la qual va participar Zelenski per videoconferència.
Com serà l'ajuda europea a Ucraïna?
El principal suport militar continuarà arribant mitjançant el Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP), que finança part de les armes que envien els estats membres a Ucraïna i la missió de formació de militars ucraïnesos que desenvolupa la UE en països comunitaris. Tanmateix, l'últim tram del FEAP continua bloquejat pel veto d'Hongria —malgrat que ha aconseguit que Kíiv tregui un dels principals bancs magiars de la seva llista d'empreses que presumptament afavoreixen la guerra. A més, el nou primer ministre d'Eslovàquia, el populista Robert Fico, s'ha mostrat reticent a l'ajuda militar: "Estem llestos per ajudar, però no militarment, perquè no crec en la solució militar d'aquest conflicte a Ucraïna".
Sigui com sigui, les conclusions de la cimera europea subratllen que el suport militar i els compromisos de seguretat per a Ucraïna "es proporcionaran respectant plenament la política de seguretat i defensa de determinats estats membres". De la mateixa manera, insisteixen en la importància d'"accelerar el lliurament" d'ajuda militar —incloent-hi munició i míssils, així com sistemes de defensa aèria per protegir els seus ciutadans i les seves infraestructures energètiques. A llarg termini, afirmen que contribuiran "als futurs compromisos de seguretat amb Ucraïna" per dissuadir de qualsevol nova agressió.
Més propostes per ajudar a Ucraïna
En aquesta línia, els líders europeus han instat l'alt representant de la UE per Afers Exteriors, Josep Borrell, a consultar amb Kíiv sobre tot plegat i informar-los a la cimera que se celebrarà el desembre. També s'han compromès a intensificar el subministrament d'equips com generadors, transformadors, estacions mòbils de calefacció i equips d'alta tensió i enllumenat, amb la finalitat d'"ajudar a Ucraïna i al seu poble a enfrontar un altre hivern en guerra" davant dels "continuats atacs russos" contra infraestructures civils. Igualment, prosseguiran els seus esforços diplomàtics per garantir el suport internacional més ampli possible a "una pau global, justa i duradora" en línia amb el pla de pau de Zelenski.
Les peticions a Borrell i la Comissió Europea no s'acaben aquí: han demanat accelerar la presentació de propostes per fer servir legalment a la reconstrucció d'Ucraïna els ingressos extraordinaris en mans d'entitats privades procedents directament dels actius immobilitzats de Rússia. "Presentarem una proposta per trobar la forma d'utilitzar els beneficis d'aquests actius que actualment estan beneficiant un nombre limitat d'institucions financeres de la UE", ha afirmat Von der Leyen. La presidenta de l'executiu comunitari ha destacat que aquests beneficis ja són "prou substancials" i que la idea és "extreure'ls i després canalitzar-los mitjançant del pressupost de la UE cap a Ucraïna i la reconstrucció".
Per continuar "afeblint" la capacitat d'agressió de Rússia, els líders europeus han demanat seguir reforçant les sancions europees centrant-se en la seva aplicació efectiva i la prevenció d'elusions. "Estem preparant el dotzè paquet de sancions i ara celebrem consultes amb els estats membres. En particular, estem estudiant com retallar els ingressos que Rússia obté de l'exportació de diamants a Europa i els seus socis, en estreta col·laboració amb els nostres socis del G-7", ha indicat Von der Leyen.
Finalment, han afirmat que la UE seguirà "col·laborant estretament" amb Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia, alhora que "donarà suport als seus esforços de reforma en les seves trajectòries europees" —un parell de setmanes abans que l'executiu europeu publiqui el seu informe sobre el progrés d'aquests països cap a l'adhesió al bloc comunitari. Sobre la reunió del president d'Hongria, Viktor Orbán, amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, la presidenta de la Comissió Europea s'ha limitat a dir que els líders europeus són "sobirans" per reunir-se amb qui vulguin, tot i que "és necessària coordinació estreta i transparència" quan el contingut de les trobades afecti els Vint-i-set.