Els països membres de la Unió Europea (UE) han decidit renovar, durant sis mesos més, les sancions imposades a individus i entitats russes responsables de la invasió d'Ucraïna. Entre els afectats per aquestes mesures restrictives es troben figures destacades, com el president Vladímir Putin i el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov. La decisió, presa aquest dimecres, se sustenta en la gravetat dels esdeveniments ocorreguts a Ucraïna i vol exercir una pressió contínua sobre Rússia perquè posi fi a la invasió a Ucraïna. Entre els sancionats s'inclouen el líder del grup de mercenaris Wagner, Yevgeny Prigozhin, ara a Bielorússia, així com els responsables de les matances a les ciutats ucraïneses de Bucha i Mariúpol, i els implicats en la deportació de nens ucraïnesos a Rússia. A més, s'han imposat sancions a oligarques i diputats de la Duma (Parlament rus) que han donat suport a la invasió.
Des de l'inici del conflicte, la UE ha mantingut una posició unida i contundent en la seva resposta a l'agressió russa. Fins avui, s'han aplicat sancions a gairebé 1.800 persones i entitats, amb mesures que inclouen la prohibició d'entrada al territori comunitari i la congelació de béns i actius a la UE. No obstant això, les sancions no s'han limitat a mesures individuals, sinó que també han tingut un fort impacte econòmic sobre Rússia. La setmana anterior, els Vint-i-set ja van renovar les sancions econòmiques, que abasten restriccions al comerç, les finances, la tecnologia i els béns de doble ús (civil i militar). Aquestes sancions han afectat la indústria, el transport i els articles de luxe provinents de Rússia.
En l'àmbit del comerç energètic, la UE ha estat particularment ferma, establint la prohibició d'importar o transferir petroli cru transportat per mar, així com determinats productes petrolífers, des de Rússia cap al territori comunitari. Aquesta mesura ha afectat significativament l'economia russa, que ha sentit l'impacte de la disminució de les seves exportacions energètiques. Una altra acció que ha afectat el país eurasiàtic és l'eliminació de diversos bancs russos del sistema internacional SWIFT, la qual cosa ha dificultat les seves operacions financeres i ha limitat el seu accés al sistema financer global.
La decisió de mantenir les sancions durant sis mesos més és un senyal clar de la postura inequívoca de la UE enfront de la invasió d'Ucraïna. S'espera que aquestes mesures pressionin a Rússia perquè compleixi amb les seves obligacions internacionals i es busqui una solució pacífica al conflicte a Ucraïna. D'altra banda, alguns analistes sostenen que les sancions també estan tenint un impacte intern a Rússia, ja que les restriccions i la pressió econòmica estan generant descontentament i preocupació entre la població.