La Unió Europea (UE) ha acordat aquest dimecres sancionar l'Iran per subministrar a Rússia uns drons "kamikaze" que ha utilitzat en els seus atacs aeris a Ucraïna, segons han informat fonts comunitàries a EFE. Els ambaixadors dels 27 estats han arribat a un acord polític per ampliar la llista de persones i entitats iranianes a les quals aplicaran mesures restrictives. La decisió, tot i que ja ha rebut l'aprovació, es formalitzarà aquest dijous per escrit i es publicarà al Diari Oficial de la UE, on constaran les mesures i la llista de persones a qui se'ls aplicaran. L'acord no ha trigat a arribar, després dels atacs russos d'aquesta setmana utilitzant drons kamikazes contra habitatges i infraestructures essencials, com centrals elèctriques, a ciutats com Kíiv. Aquestes sancions selectives de la UE prohibeixen l'entrada a territori comunitari de certes persones o entitats de l'Iran, així com la congelació dels actius que poden tenir dins la Unió Europea.
La Comissió Europea recull proves per aplicar les sancions a l'Iran
Els ministres d'Exteriors ja van abordar la qüestió en una trobada el passat dilluns, però van decidir no prendre cap decisió al respecte per recopilar el màxim de proves i confirmar la procedència dels drons. Després d'aquesta trobada, Josep Borrell, responsable de la diplomàcia europea, va informar d'aquesta decisió de la Unió Europea i va assegurar que encara s'havien de reunir proves necessàries, abans de pactar cap sanció a l'Iran. De fet, el govern iranià negava les acusacions d'Ucraïna, que asseguraven que estaven implicats en els atacs. El mateix ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohammad Yavad Zarif, li va comunicar el seu posicionament a Borrell durant una conversa telefònica. Tot i això, pocs dies després, la Comissió Europea ha pogut recollir "evidències suficients" que demostren que l'Iran va subministrar els drons a les tropes russes que van fer servir per atacar Ucraïna. La portaveu d'Exteriors de l'Executiu Comunitari, Nabila Massrali, ha afirmat que ara que han recavat tota aquesta informació, "s'està treballant amb el Consell per donar una clara, ràpida i ferma resposta".
La UE també sanciona l'Iran per vulnerar els drets humans
Aquest nou acord de la Unió Europea ha arribat només dos dies després que aprovés un altre paquet de mesures restrictives a 11 ciutadans i quatre entitats iranianes per vulnerar els drets humans. La Unió Europea va prendre la decisió d'imposar sancions després de la mort de la jove iraniana Mahsa Amini, detinguda per portar el vel mal posat, i per la resposta "violenta" del govern iranià a les protestes que va originar aquest assassinat arreu del país. Les mesures restrictives afecten dues de les figures claus de la Policia de la Moral de l'Iran, que precisament és l'organisme que va arrestar a la jove Amini, Mohammad Rostami i Hajahmad Mirzaei. També s'ha sancionat les Forces de Seguretat per la repressió exercida durant les manifestacions i el ministre d'Informació del país, Issa Zarepour, per tancar l'Internet.