Brussel·les ha hagut de sortir aquest dimarts a apagar el foc sobre la suposada suspensió de l’ajuda humanitària a Palestina que dilluns a la tarda va encendre per sorpresa un comissari dissident que, segons la Comissió Europea, actuava per lliure. El comissari díscol és el d’Ampliació, Olivér Várhely, qui, a través del seu compte de X, va anunciar sense que fos veritat que l’ajuda al desenvolupament de la Unió Europea a Palestina s’aturaria després del sagnant atac de Hamàs contra Israel, informa l’agència Efe.
Fonts de la Comissió Europea han hagut d’aclarir aquest dimarts que Várhely va fer aquest anunci sense coordinar-se amb “cap membre” de l’executiu comunitari. De fet, aquest anunci, que ràpidament van fer córrer les agències informatives i la premsa digital arreu del món, va generar malestar en alguns països, especialment a Espanya, amb un govern a qui s’acusa de tenir una posició més propera a Palestina, que no pas a Israel.
El portaveu en cap de la Comissió Europea, Eric Mamer, ha hagut de donar explicacions sobre aquest caos en la roda de premsa diària de la institució a Brussel·les. Mamer ha admès que el missatge que va escriure el comissari hongarès “no estava coordinat amb altres membres del col·legi (de comissaris)”.
L’anunci va generar una confusió màxima perquè un altre comissari, el de Crisi, va sortir a emetre un missatge contradictori, si bé no acabava de desautoritzar la versió de l’altre comissari. De fet, en el compte a X de Várhely encara hi ha aquest dimarts el fil de missatges amb l’anunci fictici, que la comunitat internacional va considerar verídic.
Desmentiment sis hores després
El desmentiment de l’anunci no va arribar fins sis hores després, tot i que va rebre queixes de diversos països, com és el cas d’Espanya i també Luxemburg, entre d’altres. La Comissió Europea, a través d’un altre comissari, va assenyalar que no s’ha suspès l’assistència a Palestina, sinó que després de l’esclat de la guerra, està revisant els canals pels quals arriben els fons tant a la població com a l’Autoritat Nacional Palestina, per garantir que no acabin indirectament en mans de Hamàs, a qui la UE considera una organització terrorista.
Mentre fa l’auditoria, Brussel·les suspendrà els fons a Palestina, tot i que l’executiu comunitari va assegurar dilluns que en realitat com que no hi ha pagaments previstos, "no hi haurà suspensió de pagaments”, i va dir que la mesura no afectarà l’ajuda humanitària, que per aquest any ascendeix a 27,9 milions d’euros.
En total, l’ajuda que la Comissió està revisant ascendeix a 691 milions d’euros entre 2021 i 2023, previstos per a l’Autoritat Nacional Palestina, per a l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA, per les seves sigles en anglès), així com altres ONG, i per a projectes d’assistència a la població, ha explicat Mamer aquest dimarts.