La Unió Europea (UE) va acordar aquest dilluns tancar l'espai aeri amb Bielorússia després que el règim d'Alexandr Lukashenko obligués diumenge un avió de Ryanair a realitzar un aterratge forçós a l'aeroport de Minsk per arrestar el periodista Román Protasevich.

Reunits en una cimera presencial a Brussel·les, els caps d'Estat i de Govern de la UE van exigir l'"alliberament immediat" del periodista i van prohibir a les companyies aèries de Bielorússia -entre elles l'estatal Belavia- a sobrevolar l'espai aeri comunitari. Van demanar també a les companyies de la UE d'"evitar" sobrevolar Bielorússia.

Diverses aerolínies europees, incloses airBaltic de Letònia i SAS de Scandinavia, així com la neerlandesa KLM, van dir que deixarien d'utilitzar l'espai aeri bielorús.

Aquest assumpte va ser el primer que van abordar els líders, després que el president del Consell Europeu, Charles Michel, l'afegís diumenge d'urgència a l'agenda de la cimera.

Alexandr Lukashenko / EFE

Reacció ferma de la UE

"Això és una amenaça per a la seguretat internacional i per a l'aviació civil" i la UE adoptarà una "reacció ferma", va dir Michel, abans que comencés la reunió.

"No tolerarem que es jugui a la ruleta russa amb la vida de civils innocents. El que va passar ahir és absolutament inacceptable", va afegir en la roda de premsa posterior a aquest primer dia de cimera.

"S'ha utilitzat el control de l'espai aeri per fer un segrest d'Estat", va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Després de l'ocorregut la UE necessitava donar una "resposta ràpida", van dir a Efe fonts europees, si bé els Vint-i-set han d'acordar ara els detalls tècnics de com es duran a terme les sancions aprovades.

"Cal discutir menys els detalls i més el fons perquè posar la vida de tots els passatgers en perill és inacceptable", van apuntar les mateixes fonts.

"Pirateria de l'aviació"

A la seva arribada a la cimera, la gran majoria de líders va apostar per adoptar sancions contra Bielorússia després de l'ocorregut i que Ryanair va qualificar d'"acte de pirateria de l'aviació".

"Crec que el temps de la retòrica i les paraules va passar, es va acabar. Necessitem accions clares per canviar el patró de comportament d'aquest règim molt perillós", va dir a la seva arribada a la reunió el president de Lituània, Gitanes Nauseda.

En una línia similar es va expressar la primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, que va considerar "molt important" proposar "sancions fortes" perquè, segons va dir, Bielorússia i Rússia "només van tan lluny com els deixem anar".

Mentre que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va considerar "absolutament inacceptable" que Bielorússia desviés un avió per detenir un periodista dissident i va defensar per això l'adopció de sancions contra aquest país.

Sancions addicionals

Els caps d'Estat i de Govern van acordar també ampliar la llista de sancions contra Bielorússia, que actualment inclou 88 països i 77 entitats, entre ells al president Lukashenko i al seu fill i assessor Viktor Lukashenko, als quals se'ls prohibeix entrar en territori comunitari i se'ls han congelat tots els seus béns i actius a la UE.

Encara que els noms i les noves entitats s'hauran de detallar en el futur, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va dir que tots ells estarien relacionats amb l'aterratge forçós de l'avió i el "segrest" del periodista.

A més, la presidenta de l'Executiu comunitari va assenyalar que Brussel·les ha "congelat" 3.000 milions d'euros a Bielorússia "fins que sigui democràtic".

Investigació internacional

Més enllà d'acordar les sancions, els líders europeus van demanar a l'Organització Internacional de l'Aviació Civil (ICAO, per les seves sigles en anglès) una "investigació urgent" sobre l'aterratge forçós d'aquest vol en el qual viatjaven diversos ciutadans de la UE, que va enlairar d'Atenes però que mai no va arribar a Vílnius, el seu destí final. L'ICAO, de fet, ha convocat una reunió per a aquest dijous vinent.

Mentre els líders de la UE es reunien a Brussel·les, un canal pro Lukashenko a l'aplicació de missatgeria Telegram va publicar les primeres imatges de Protasevich des del seu arrest. L'activista va dir que era en una presó de Minsk i va afirmar que el tractaven bé, malgrat els blaus visibles al seu rostre i les seves profundes ulleres.

 

Foto principal: Un avió de la companyia aèria bielorussa Belavia / EFE