No es tracta de les imatges d’una sèrie distòpica, sinó el sorprenent nou membre de l’exèrcit xinès, un gos robot que incorpora un rifle d’assalt en el seu llom, i que és operat a distància per un soldat, igual que els drons. El robot va ser presentat com una nova invenció tàctica durant les maniobres militars conjuntes que la Xina ha realitzat amb Cambodja i que han finalitzat aquests dijous. Aquesta ha estat alguna de les noves capacitats militars i equips intel·ligents que l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina ha mostrat durant els exercicis Golden Dragon 2024, que incloïa diversos tipus de robots militars i vehicles aeris no tripulats, i que ha donat a conèixer la televisió estatal xinesa CCTV. Però d’entre tots els dispositius, el gos robot soldat ha estat el que ha causat més sensació, “un nou membre en les nostres operacions de combat urbà per dur a terme tasques de reconeixement i identificació de l’enemic, i atacat l’objectiu de la nostra missió”, va explicar l’oficial xinès Chem Wei.

 

Dues versions de gos robot

El gos robot és operat per control remot, pesa 50 quilos i porta un rifle d’assalt de llarg abast incorporat en el seu llom per abatre enemics en cas de necessitat. El vídeo mostra el robot participant en l’entrenament d’operacions d’assalt de l’exèrcit xinès, sent el primer a entrar en un edifici amb un equip d’assalt a prop. Aquest robot pot ser acompanyat per un altre robot de reconeixement, també amb la forma de gos, però més petit i que només pesa uns 15 quilos, que va equipat amb un sistema de percepció gran angular 4D, que “pot transmetre en temps real imatges de reconeixement durant les nostres missions”, assegura l’operador xinès. Aquests robots de reconeixement porten bateries i sistemes d'alimentació en el seu estómac que els atorguen una autonomia d’entre dues i quatre hores. A més, són capaços de planificar les seves rutes i d’evitar obstacles per si mateix, i acostar-se als objectius durant les missions sense aportacions addicionals dels seus operadors. Les dues versions dels gossos robots sorprenen per la seva mobilitat i agilitat, poden moure´s i executar tasques de tota mena, caminen, salten, es tomben i fins i tot juguen amb els seus operadors com si fossin un gos de veritat.

Les imatges publicades per CCTV també van incloure diversos tipus de drons voladors, inclosa una versió de sis rotors que també està equipada amb un rifle d'assalt. Es va mostrar que el dron disparava al seu objectiu mentre passava per sobre d'un petit hangar que simulava un edifici durant els exercicis. En maniobres militars realitzades amb Cambodja també es va poder veure drons de càrrega i de reconeixement, cosa que va millorar la capacitat de combat global dels soldats. La Xina és justament un dels principals desenvolupadors i exportadors de drons del món. En els darrers anys països com Egipte, Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs han comprat drons xinesos per eficiència i baix cost.

Demostració militar del govern xinès

Segons el diari estatal xinès Global Times, la presència d’aquests dispositius intel·ligents militars no és casual, sinó que respon a una estratègia del govern de demostrar a les potències occidentals el seu desenvolupament armamentístic. Les xarxes socials xineses, molt regulades i controlades pel govern, també han fet una proliferació d’aquest tipus de continguts. Es considera que la publicitat d’aquests dispositius evidencia que “han adquirit un cert nivell de maduresa tècnica, perquè no és habitual que aquests equips es portin als exercicis conjunts amb un altre país”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!