Quan només falta un dia per les eleccions a Escòcia, les darreres enquestes donen la majoria absoluta al Partit Nacional Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon. Els sondejos de YouGov donen a l'SNP fins a 70 escons al parlament de Holyrood, més que suficients per controlar la cambra i defensar el mandat per reclamar un nou referèndum sobre la independència.
L'enquesta de Survation també pronostica la majoria absoluta d'Sturgeon, però una mica més ajustada amb 66 diputats. Per contra, el sondeig encarregat per The Scotman a Savanta augura una victòria menys massiva de l'SNP, que es quedaria amb 59 diputats i dependria dels ecologistes per governar.
Les tres enquestes indiquen que els conservadors continuaran liderant l'oposició, però amb menys suport: ens hi donen entre 24 i 29 escons. Si bé els sondejos discrepen sobre la recuperació del partit laborista, tots el releguen com a tercera força.
D'altra banda, ecologistes guanyaran terreny a Escòcia i es convertirien en quarta força a Holyrood amb almenys 10 diputats, segons les enquestes. En canvi, els liberals quedarien relegats a l'última plaça, ja que els sondejos els hi donen entre 4 i 6 escons.
Nous escenaris
En l'actualitat, l'SNP és el partit dominant amb 61 escons, després de catorze anys al poder, i governa en minoria, en col·laboració necessària amb els verds. Tot i que algunes enquestes no els donen la majoria absoluta, el que sembla clar és que repetiran i ampliaran victòria. El gran dubte, doncs, és si el Partit Nacional Escocès (SNP) tindrà majoria tot sol o si necessitarà suports.
Una de les principals variables en aquests nous comicis és la gran divisió entre forces polítiques, escindides entre pro-unionistes (Partit Conservador, Laborista i Liberal-Demòcrata) i pro-independentistes (SNP, Partit Verd i la nova formació Alba). El SNP busca la majoria absoluta com a mandat per a un nou referèndum d'independència, però els comicis estan marcats pel retorn a la política de l'exministre Alex Salmond.
Diferències independentistes i un nou referèndum
Entre els independentistes, les diferències es basen en els mètodes proposats per aconseguir el seu fi: Alex Salmond, que li disputa l'hegemonia a l'SNP, creu que "el moviment nacional a Escòcia és més gran que un únic partit" i busca una majoria parlamentària plural. La formació de Nicola Sturgeon, en canvi, aspira a ser l'única veu independentista, tractant d'aprofitar deliberadament el sistema electoral per ocupar tot l'espai parlamentari.
Amb enquestes i experts donant per feta la victòria de l'SNP a les eleccions, el full de ruta del partit per celebrar un "referèndum legal d'independència" preveu com a primera opció tornar a demanar al govern britànic els poders per fer-ho. En cas que Londres s'hi oposi, cosa que el partit d'Sturgeon defensa que no té "cap justificació moral ni democràtica" per fer, aposta per introduir una llei al parlament de Holyrood per fer "les preparacions necessàries per al referèndum es puguin fer i implementar un cop s'acabi la pandèmia".