La colíder del partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD), Alice Weidel, ha sigut ratificada formalment aquest dissabte com a candidata a les eleccions del 23 de febrer. Weidel ha sigut escollida de forma unànime pels 600 delegats com la primera candidata de la formació des de 2011 durant el congrés de Riesa, que ha començat amb dues hores de retard després que milers de manifestants bloquegessin els accessos a la localitat i al mateix saló de congressos.

La candidata ultra ha agraït la seva labor a la Policia, que segons ha explicat, ha hagut "d'alliberar" el seu cotxe, "d'una turba d'esquerres disposada a la violència", i s'ha referit als manifestats com "nazis pintats de vermell". També ha adreçat unes paraules cap al magnat estatunidenc Elon Musk, a qui ha donat les gràcies per expressar el seu suport a la formació que ella lidera, i que aquesta setmana va entrevistar a Weidel en un espai d'X. La candidata a cancellera, ha parafrasejat al mateix Musk, i durant el seu discurs ha cridat en anglès "Freedom of speech! (llibertat d'expressió)", el mantra que repeteix l'empresari tecnològic durant les darreres setmanes.

Alice Weidel ha aprofitat el seu discurs per exposar alguns dels seus plans en cas que arribi a formar part del govern, un fet poc probable, ja que ara per ara la resta de partits s'han compromès a mantenir el cordó sanitari. La líder ultra s'ha compromès a "tancar les fronteres sense escletxes i rebutjar en elles a tots els il·legals o sense papers" i "enviar al món el missatge que les fronteres estan tancades", a més de posar en marxa "deportacions a gran escala"

Sota el lideratge de l'AfD, ha assegurat que Alemanya abandonarà el sistema europeu d'asil. "Si se li vol dir reemigració, que se'n digui reemigració", ha dit entre aplaudiments, usant el controvertit terme de l'extrema dreta que engloba tant l'expulsió dels immigrants dels països occidentals, així com de les persones amb arrels estrangeres.

Quant a política energètica, ha proposat reactivar els reactors nuclears, una de les mesures més polèmiques de l'administració de Scholz, a més d'allargar la vida de les centrals de carbó i posar de nou en funcionament el gasoducte Nord Stream, operat per l'empresa estatal russa Gazprom. A més, s'ha compromès a no prohibir els motors de combustió, abaixar els impostos a les empreses i eliminar els programes de lluita contra el canvi climàtic.

En l'esfera social, Weidel, que és lesbiana, ha carregat contra la ideologia "queer-woke", un fet que ha aixecat l'entusiasme dels delegats, anunciant que si l'AfD arriba al poder, tancarà tots els programes d'estudis de gènere a les universitats alemanyes. Finalment, ha tancat el seu parlament a criticar al bloc conservador de la CDU-CSU, favorit a les enquestes, a qui ha acusat de "copiar el programa" d'Alternativa per Alemanya. "Voteu a l'original", ha instat Weidel als ciutadans, abans de concloure que "els alemanys volen llibertat, volen llibertat individual, volen llibertat empresarial, volem llibertat".

Les protestes multitudinàries barren el pas a Weidel

El congrés a Riesa ha començat amb dues hores de retard sobre l'horari previst, després que milers d'activistes vinguts de tota Alemanya aconseguissin amb èxit tallar temporalment els principals accessos a la sala on se celebrava. El cotxe de la mateixa Weidel s'ha vist bloquejat per una seguda i no ha pogut avançar fins que la policia no ha retirat per la força als activistes, que cridaven a no cedir "ni un pam al feixisme".

Els organitzadors de les protestes, una aliança contra la dreta coneguda com a 'Widersetzten' (Oposar-se) ha denunciat que "la policia havia usat contra els manifestants pacífics porres, gas pebre, canons d'aigua i fins i tot gossos". Unes 10.000 persones haurien participat en la mobilització, segons els organitzadors, mentre que la policia -que ha informat que sis agents havien resultat ferits lleus i que havien registrat 34 possibles delictes- parla de "diversos milers".

Precisament aquest mes es compleix un any des d'una de les mobilitzacions més multitudinàries de la història recent d'Alemanya, en les quals aproximadament un milió de persones van arribar a sortir als carrers d'Alemanya de manera simultània per a protestar contra l'AfD. El detonant va ser la participació d'alguns membres del partit en una trobada d'extremistes de dretes a Potsdam, on es van abordar plans per a una "reemigració", un concepte que ha fet servir la mateixa Weidel durant la seva intervenció, que significa l'expulsió forçosa i massiva d'immigrants i persones d'origen estranger.

Es manté el cordó sanitari de la resta de partits

El favorit de les eleccions, el bloc democratacristià (CDU-CSU), que ha reiterat de nou aquest dissabte que no cooperarà amb l'AfD, en virtut del conegut com a "cordó sanitari", malgrat que amb el 30% que se li atribueix en intenció de vot no podria governar en solitari. El partit ultradretà se situa entorn del 20%, encara que segons un sondeig d'INSA per a Bild difós aquest dissabte, a sis setmanes de les eleccions, podria aconseguir fins i tot el 22%.

Mentrestant, els socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz, que també ha sigut escollit formalment aquest dissabte pel seu partit com a candidat als comicis, quedarien tercers amb aproximadament un 15% dels vots, amb un o dos punts d'avantatge sobre els Verds, els seus actuals socis de coalició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!