El president federal d'Àustria, Alexander Van der Bellen, ha encarregat aquest dilluns a l'ultradretà Herbert Kickl, líder del partit liberal FPÖ, la formació d'un nou govern després del col·lapse de les negociacions entre conservadors, socialdemòcrates i liberals per formar govern. Després de reunir-se aquest matí durant una hora amb Kickl, el cap d'Estat ha comparegut per explicar li ha encarregat negociar amb el partit popular ÖVP sobre la formació d'una coalició de govern.
El partit conservador, ÖVP, obre la porta a un govern de coalició amb els ultradretans
És la primera vegada en la història d'Àustria que el FPÖ ultradretà, guanyador de les eleccions del passat 29 de setembre amb prop del 29% dels vots, rep l'encàrrec de formar un govern. "L'ÖVP ha fet marxa enrere al seu rebuig categòric a una cooperació amb Kickl. Aquesta és la nova situació", ha dit Van der Bellen sobre el canvi de postura anunciat el diumenge pel nou líder conservador, Christian Stocker. Aquest gir va tenir lloc aquest diumenge, quan el fins ara canceller federal i líder conservador, Karl Nehammer, va anunciar la seva dimissió el dissabte després de donar per fracassades les negociacions per a un govern tripartit entre el ÖVP i el partit socialdemòcrata SPÖ i els liberals Neos.
Posicions prorusses i euroescèptiques
Kickl té 56 anys i és de filiació prorussa. Acostuma a utilitzar un llenguatge provocador i estrident. Defensa un estricte control de les fronteres, una llei d'emergència per suspendre el dret a l'asil i defensen la "reemigració d'estrangers no convidats". A més, el FPÖ defensa posar fi a les sancions a Rússia i qüestiona el suport d'Occident a Ucraïna. Així mateix, és molt crític amb la Unió Europea i s'ha aliat en més d'una ocasió amb el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, i amb el populista xec Andrej Babiš. De fet, tots tres han creat l'aliança Patriotes per Europa, un nou grup al Parlament Europeu, del qual formen part també Vox, la formació francesa de Marine Le Pen i el partit del neerlandès Geert Wilders.
L'advertència del cap d'Estat
Tot i això, en la seva compareixença, el president federal d'Àustria ha advertit que tots els governs han de respectar els pilars bàsics de l'estat de dret, separació de poders, drets humans i de les minories, així com els mitjans de comunicació lliures i independents i la permanència a la Unió Europea.
El FPÖ va obtenir el 28,8% dels vots, però ha estat incapaç de trobar socis per a formar un govern nacional. El conservador Partit Popular (ÖVP) va quedar segon, amb el 26,3%, i els socialdemòcrates (SPÖ), de centreesquerra, van obtenir el 21,1%. Això va portar Nehammer a entaular converses amb el SPÖ i el partit liberal NEOS per a formar un Executiu que exclogués a l'extrema dreta, unes converses a tres bandes que van fracassar divendres.