L'ultradretà Steve Bannon, exassessor de Donald Trump, ha entrat a presó per complir la condemna de quatre mesos per desacatar el Congrés dels Estats Units. Fou condemnat per haver-se negat a comparèixer davant del comitè que investigava l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, que va tenir lloc mentre se certificava la victòria de Joe Biden en les presidencials del 2020. L'ultradretà de 70 anys és un dels dos membres del cercle íntim de Trump que s'enfronten a un procés judicial per no participar en la investigació parlamentària. L'altre és Peter Navarro, exassessor de l'expresident a la Casa Blanca, que va entrar a presó al març per complir una altra pena de quatre mesos.

Bannon s'ha presentat aquest dilluns davant les autoritats penitenciàries de la presó federal de Danbury (Connecticut), després que divendres el Tribunal Suprem dels EUA rebutgés la seva petició de suspendre l'ingrés a presó mentre recorria contra la sentència. "Estic orgullós d'entrar a presó si això és el que es necessita per enfrontar la tirania", ha dit a la premsa abans d'entrar, envoltat d'una desena de seguidors. També s'ha declarat un "pres polític", terme que ha fet servir reiteradament per descriure el seu procés i suggerir que està motivat políticament, tot i que aquesta afirmació manca de fonament.

Qui és Steve Bannon i per què el van condemnar

Bannon fou condemnat el 2022 per desacatar una citació parlamentària que l'obligava a comparèixer davant d'un comitè que investigava l'assalt al Capitoli del 2021. El comitè volia que l'ultradretà testifiqués perquè creia que tenia algun coneixement previ sobre què passaria aquell 6 de gener, quan milers de trumpistes van assaltar la seu del Congrés —un incident que va acabar amb cinc persones mortes i prop de 140 agents ferits—. Per exemple, Bannon va parlar amb Trump el 5 de gener per telèfon i després va participar en un pòdcast on va dir: "Demà es desfermarà un descontrol". A més, el desembre del 2020 va aconsellar l'expresident que enfoqués els esforços en el 6 de gener —quan s'havien de certificar els resultats electorals.

Cal recordar que Bannon va treballar en la campanya que va portar Trump a la presidència l'any 2016 i va ser l'estratega en cap de la Casa Blanca des que el magnat va assumir el poder, el gener del 2017. No va durar ni set mesos en el càrrec, ja que el seu discurs per desmantellar la classe política i acabar amb les elits va tenir poc encaix en l'Administració Trump perquè es va omplir de milionaris. També va xocar amb els republicans per la seva oposició a retallar els impostos als rics. És considerat un dels profetes de la dreta populista o alt-right (dreta alternativa), fins al punt que ell mateix ha declarat que el seu objectiu és convertir-se en "la infraestructura global per al moviment populista mundial". Així, ha donat suport a nombrosos moviments polítics ultradretans i populistes d'arreu del planeta, especialment a Europa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!