La directora de l'agència de l'ONU per a la infància, Catherine Russell, ha advertit d'una catàstrofe humanitària si els bombardejos israelians a Gaza tornen a la intensitat que tenien abans de la treva entre Israel i Hamàs. En aquest sentit, també ha instat “totes les parts a garantir que els nens siguin protegits i assistits” i ha demanat un “alto el foc humanitari durador”.
La directora executiva d'Unicef ha afirmat en un comunicat que la Franja de Gaza “torna a ser el lloc més perillós del món per ser nen” i que “segurament moriran més nens” a conseqüència de la represa dels combats. Els comentaris de Russell divendres es van produir després que finalitzés l'alto el foc de set dies entre Israel i Hamàs i Israel va reprendre les operacions militars al territori.
"Abans de la pausa, més de 5.300 nens palestins haurien mort en 48 dies de bombardejos incessants, una xifra que no inclou molts nens que continuen desapareguts i que es presumeix estan enterrats sota la runa. Si la violència torna a aquesta escala i intensitat, podem suposar que centenars de nens més seran assassinats i ferits cada dia. I si no som capaços de fer arribar aigua, aliments, subministraments mèdics, mantes i roba d'abrigar als qui els necessiten, ens enfrontarem a una catàstrofe humanitària", ha destacat.
Israel torna a atacar Gaza sense miraments
L'exèrcit d'Israel va atacar la Franja de Gaza divendres després del final de la treva d'una setmana. L'exèrcit va llançar més de 200 atacs a tot el territori durant el dia, fins i tot al sud densament poblat, d'on han fugit molts civils. El bombardeig va ser més intens a les zones meridionals de Khan Younis i Rafah, segons van dir metges i testimonis. Segons els funcionaris de salut de Gaza, els atacs van matar 184 persones i van ferir almenys 589 més, sent la majoria dels morts nens i dones. Israel ha assenyalat que s'està preparant per llançar un atac terrestre al sud de Gaza en una escalada important de la guerra. Cal recordar que Israel va avisar a la població del nord de la Franja de Gaza que es desplacessin al sud, per minimitzar l'impacte contra els civils.
L'objectiu d'Israel a Gaza
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va semblar fer cas omís dels anomenats dels Estats Units a dur a terme una campanya militar més moderada quan van començar la represa de les hostilitats. Netanyahu va dir que les forces del seu país ara estaven “avançant” i que el pla era aconseguir una victòria militar total.
L'objectiu de l'exèrcit continua sent el mateix. "Alliberar els ostatges i desmantellar Hamàs. Aquests dos objectius són paral·lels i la pausa operativa funciona per a aquests dos objectius de guerra", destacava en una entrevista a ElNacional.cat el portaveu de l'exèrcit d'Israel (IDF, per les sigles en anglès), Roni Kaplan. "Israel ha estès la pausa amb la finalitat de tornar els segrestats amb les seves famílies. També per a facilitar l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza. Des del 21 d'octubre han entrat més de 850 camions amb ajuda humanitària amb aigua i menjar, mantes i 40 camions amb combustible i 24 amb gas per cuinar". En aquest sentit, Kaplan constatava que podrien haver interceptat unes comunicacions que Hamàs estaria robant aquest combustible. "Hamàs està fent de tot per satisfer les seves pròpies necessitats de guerra".
🗣️ Roni Kaplan, portaveu de l'exèrcit d'Israel: "Hamàs fa servir els civils com a escuts humans"
Dins dels objectius de l'exèrcit, el portaveu insistia que s'han fet caure els principals bastions al nord de la franja de Gaza de Hamàs. "Les forces d'Israel han pres control dels principals bastions de Hamàs, hem destruït centenars de boques i túnels terroristes i hem assolit posicions de comandants de Hamàs".
Sobre què passarà els pròxims dies és una incògnita. De moment, tal com subratllava Kaplan, l'exèrcit d'Israel ha publicat una àrea de mapes de Gaza dividint el territori de la franja perquè els civils, "puguin orientar-se i saber on han d'anar, perquè vagin a llocs específics. Se'ls ho demana per a la seguretat de la població civil a Gaza perquè no estiguin en zones de perill, en deteniment de l'avantatge operatiu que puguem tenir si no avisem".