ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La Unió Europea ha acordat aquest dilluns iniciar el procés d'adhesió d'Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia. Amb aquest procediment, en un futur, aquests tres països podran ser membres del club comunitari, després de les diverses peticions que van fer a Brussel·les la setmana passada. Segons ha informat la presidència francesa de la Unió, la totalitat dels vint-i-set estats membres han demanat avui a la Comissió Europea que fes el primer pas endavant per acceptar Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia elaborant l'informe necessari per decidir si els països de la UE concedeixen la seva admissió com a país candidat.
Fa pocs dies, dijous de la setmana passada, les repúbliques exsoviètiques de Moldàvia i Geòrgia van sol·licitar formalment el seu desig d'adherir-se a la UE, seguint l'exemple d'Ucraïna. La invasió de Rússia contra el país veí ha accelerat aquestes peticions davant de la por d'una amenaça del Kremlin. "Avui firmem la sol·licitud d'adhesió de la República de Moldàvia de la UE", va declarar la presidenta proeuropea abans de firmar el document en una cerimònia televisada des de la capital Chisinau. Hores abans que Moldàvia demanés entrar al club europeu, el primer ministre de Geòrgia, Irakli Garibashvili, va firmar el document per entrar a la UE, avançant el cronograma inicial que preveia aconseguir l'accés al bloc a partir del 2024. "Sol·licitar l'adhesió a la UE és un altre pas important en el canvi de Geòrgia cap a la integració europea", va indicar Garibashvili en una roda de premsa abans de la firma. Segons el primer ministre georgià, aquest pas "obre una nova pàgina de la història i prossegueix els esforços dels nostres ancestres d'unir-se a la família europea comuna".
La invasió de Putin ha desfermat el temor per l'amenaça russa, així fomentant l'expansió de la UE a altres països. La possible expansió de l'OTAN per l'est d'Europa i la petició d'Ucraïna d'entrar a formar part de l'Aliança Atlàntica és l'excusa de Putin per iniciar la guerra. Però el problema és que no ha aconseguit frenar aquest expansionisme, sinó que tot al contrari. Amb la invasió ha aconseguit reforçar l'OTAN i fer créixer les peticions d'adhesió a la Unió Europea.
Automàticament, després de la intenció de Moldàvia d'unir-se a la UE, Transnístria, una entitat prorussa dins del territori moldau, va demanar que es reconegués la seva independència. "En aquestes noves circumstàncies, incloent-hi les creades per les accions dels líders moldaus, demanem a la part moldava que iniciï un diàleg amb Transnístria per aconseguir la coexistència en bon veïnatge de dos estats independents", es llegeix en un comunicat publicat el dijous pel Ministeri d'Exteriors d'aquesta república de facto independent. Situat entre el riu Nistru, o Dnièster en rus, l'enclavament de Transnístria va ser establert a principis de la dècada de 1990 per forces de l'antic Exèrcit Roig estacionades a Moldàvia que no acceptaven la creació en l'exrepública soviètica un estat independent de Moscou. S'estima que Rússia té permanentment en l'enclavament conegut com a Transnístria uns 2.000 militars.