Aquesta matinada, el termòmetre de la regió bielorussa de Hrodna, que fa frontera amb Polònia, marcava 0 graus. És en aquesta zona boscosa on centenars de famílies han passat la nit a la intempèrie, amagant-se dels 20.000 agents fronterers i militars polonesos desplegats que volen impedir la seva entrada. Segons informa The Guardian, aquesta és la mobilització militar més gran que s'ha fet al país des de la guerra freda. La Unió Europea (UE) es troba en aquests moments a les portes d'una nova crisi de refugiats, en gran part desencadenada per les tàctiques del líder bielorús, Alexandr Lukaixenko, al seu torn avalat pel seu homòleg rus, Vladímir Putin. 

De moment, la situació a la fronteres és "tranquil·la". Segons la Guàrdia Fronterera polonesa, les desenes de persones que han intentat travessar han estat detingudes. Així i tot, les autoritats del país segueixen denunciant que l'obertura de les fronteres bielorusses és una tàctica de Lukaixenko per pressionar la UE, i per això han exigit al bloc comunitari "segellar la frontera". Per la seva part, el president del Consell Europeu, Charles Michel, viatjarà aquest dimecres a Varsòvia per abordar el que s'anuncia com una crisi amb el primer ministre polonès. Segons alguns mitjans, la UE estaria considerant finançar la construcció de murs a les fronteres per prevenir la migració. 

 

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, rep els soldats desplegats a la frontera amb Bielorússia / Efe

Via lliure

Segons informa el rotatiu britànic The Guardian, almenys vuit persones haurien mort fins ara al bosc que separa Bielorússia i Polònia, on persones majoritàriament provinents de l'Afganistan, Síria i Iraq s'amaguen a l'espera de poder creuar cap a la UE. Aquest panorama és el resultat de la "guerra híbrida" de Lukaixenko amb el bloc comunitari. Fa quatre mesos, el líder populista va decidir obrir les fronteres com a resposta a les sancions contra Bielorússia, les quals la UE va imposar per la repressió de manifestants i la detenció d'un periodista dissident que viatjava en un vol de Ryanair que va ser obligat a aterrar a Minsk. Segons alguns testimonis de la frontera, la policia bielorussa hauria tallat el filferro de les tanques per deixar passar les persones migrades. Davant d'això, les autoritats poloneses han mobilitzat a 20.000 agents de seguretat per evitar l'entrada de sol·licitats d'asil. 

 

Persones migrades acampen a la frontera entre Bielorússia i Polònia / Efe

Desestabilitzar

Membres de Metges Sense Fronteres desplegats per la zona han denunciat agressions físiques, maltractaments i devolucions en calent per part de les autoritats poloneses als migrants indefensos, a més de campanyes de desinformació per demonitzar aquest col·lectiu. Tant Polònia com Letònia i Lituània culpen al règim de Lukashenko de traslladar a ciutadans de l'Iraq, l'Afganistan, Síria i altres països a les seves respectives fronteres per a "desestabilitzar" la UE. El Govern polonès qualifica de "guerra híbrida" la situació, mentre que el seu primer ministre, Mateusz  Morawiecki ha reclamat al bloc comunitari "segellar la frontera", perquè està "en l'interès nacional" de Polònia, però "també l'estabilitat i la seguretat de tota la Unió Europea (UE) estan amenaçades".

 

Polònia vol endurir la frontera amb Bielorússia per evitar l'entrada de refugiats / Efe

Augurant una nova crisi com la del 2015, la UE no descarta mesures dràstiques per impedir l'entrada de refugiats, com ara la construcció de murs a les fronteres. En una conversació per telèfon entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president rus, Vladímir Putin, d'aquest dimecres, la líder ha retret que la "instrumentalització d'immigrants" és "inhumana" i "inacceptable", i ha demanat al líder rus que exerceixi pressió sobre Lukaixenko. Per la seva banda, Putin ha criticat que el tancament de fronteres de la UE només pot derivar en una "catàstrofe humanitària", i ha assenyalat les contradiccions del bloc comunitari europeu. En aquest sentit, Putin ha demanat que Europa permeti a les persones continuar amb la seva ruta migratòria. 

 

Foto principal: un pare i una filla dormen a la frontera entre Bielorússia i Polònia / Efe