Els vint-i-set països que romandran a la Unió Europea (UE) després de la marxa del Regne Unit han acordat concedir a Londres una pròrroga al "brexit" fins al proper 31 d'octubre, que es queda a mig camí entre l'extensió curta per la qual advocava França i la més llarga que afavoria Alemanya.
Després d'una cimera extraordinària que ha conclòs de matinada després de diverses hores de discussió, els Vint-i-set van consensuar un nou calendari per al "brexit" amb una nova data màxima de sortida, el 31 d'octubre, i una avaluació intermèdia del procés en la seva cimera ordinària de juny.
No obstant això, es tracta d'una extensió "flexible", per la qual cosa el Regne Unit podrà abandonar la Unió Europea el primer dia del mes posterior a què la Cambra dels Comuns ratifiqui l'acord de sortida que ja ha rebutjat en tres ocasions des de gener.
L'extensió suposa sis mesos i mig addicionals en els quals "el camí a seguir és per complet a mans britàniques", va insistir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, qui va detallar que el Regne Unit pot ratificar l'acord, "reconsiderar tota la seva estratègia" o revocar la seva sortida de forma unilateral.
"No malgastin aquest temps"
"L'extensió és tan flexible com esperava i una mica més talla del que esperava, però tot i així suficient per trobar la millor solució possible. Si us plau, no malgastin aquest temps", va demanar Tusk al Regne Unit.
Per la seva part, la primera ministra britànica, Theresa May, va dir lamentar la "frustració" que la nova pròrroga acordada del "brexit" pugui causar als britànics.
"Podríem estar ja fora de la Unió Europea si hi hagués hagut suport del Parlament" britànic a l'acord de sortida, es va defensar May al terme de la cimera europea i davant de les preguntes de si aquesta vegada es tracta de la pròrroga definitiva al "brexit".
La política conservadora va assenyalar que el seu objectiu no és utilitzar tota la pròrroga fins a la tardor, sinó "arribar a un acord per a una sortida ordenada com més aviat millor", ja que si això succeeix abans del 22 de maig podrien evitar celebrar les eleccions a l'Eurocambra.
El consens va arribar a la cimera europea passada la mitjanit a Brussel·les, després d'una nit de discussions en què es van dibuixar diversos fronts en favor de diferents durades per a la pròrroga, des de la curta fins al 30 de juny que havia demanat el mateix Regne Unit fins a la més llarga, fins al 31 de març de 2020, per la qual advocava Tusk.
Fonts europees van dir a Efe que durant la reunió 17 Estats membres es van declarar a favor d'una pròrroga llarga, uns quatre es van mostrar indiferents, entorn d'uns altres quatre preferien una extensió curta, però es van mostrar oberts a una de llarga, i tan sols un, França, afavoria una pròrroga curta.
Fonts comunitàries van assegurar que a la sala de reunió dels líders no es van viure moments de "drama apocalíptic" durant aquesta discussió, sinó que el requisit de la unanimitat "va obligar totes les parts a moure les seves posicions".
"Els líders es van expressar (sobre la data de l'extensió), hi va haver una aturada i durant l'aturada van aconseguir resoldre'l. Així és com el Consell Europeu ha funcionat sempre", van afirmar fonts comunitàries, qüestionades sobre si França s'hauria quedat sola en la seva exigència d'una extensió curta.
La principal preocupació dels països que advocaven per una pròrroga curta era que el Regne Unit seguís a la Unió Europea en un període en què el bloc ha de prendre decisions clau, com respecte al pressupost entre 2021 i 2027 que s'acabarà de negociar durant 2020.
La data acordada suposa un punt intermedi que preveu que el Regne Unit hagi sortit de la Unió Europea abans que es formi la futura Comissió i, per tant, no hagi de nominar un comissari per a aquest organisme.
Participació en les eleccions europees
El Regne Unit sí haurà, no obstant això, de participar en les eleccions a l'Eurocambra del proper mes de maig, pel que renovarà els seus 73 eurodiputats a penes mesos abans de la data prevista de la seva marxa. Si el país no celebra aquests comicis, que ja ha començat a organitzar, abandonaria la UE de forma automàtica el pròxim 1 de juny.
Respecte a la presència del Regne Unit a la UE en els propers mesos fins que ratifiqui l'acord, els líders van subratllar el compromís britànic d'"actuar de manera responsable i constructiva" i insten al país a "abstenir-se d'accions que puguin posar en risc l'assoliment dels objectius de la Unió", en particular quan participin en qualsevol presa de decisions.
Res sobre el paper no descarta que Londres torni a sol·licitar una pròrroga si els diputats britànics continuen rebutjant l'acord de sortida, encara que el primer ministre holandès, Mark Rutte, va afirmar que si el Regne Unit no ha trobat una solució el 31 d'octubre serà "molt més difícil" concedir-li una nova pròrroga, ja que haurà tingut sis mesos addicionals per a això.
"A l'octubre, o bé han decidit sobre l'acord de sortida, esperem que abans, o hi haurà un 'brexit' sense acord. És l'escenari més probable", va dir.