La Unió Europea i el Regne Unit han arribat a un acord sobre el Protocol d'Irlanda del Nord, segons han informat aquest dilluns fonts del govern britànic. L'acord culmina les negociacions que han tingut lloc durant aquest dilluns entre el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una trobada que havia aixecat una gran expectació i que s'ha celebrat a Londres. L'acord revisa la situació duanera entre Irlanda del Nord i Gran Bretanya i garanteix "unes condicions de mercat iguals", segons ha informat Sunak. Està previst que tots dos líders ofereixin una roda de premsa conjunta al llarg de la tarda per formalitzar el pacte, que culmina anys de negociacions i hauria d'aplanar el camí per a la futura relació post-Brexit entre la UE i el Regne Unit.
“Em complau anunciar que hem fet un avenç decisiu. Hem canviat el protocol i ara anunciem el marc de Windsor”, ha manifestat Sunak en una roda de premsa conjunta amb Von der Leyen després de la cimera. Ha assegurat que l’acord “deixa enrere la disputa” i “és una solució que protegirà els dos mercats per igual”. Sunak, ha avançat aquest dilluns que sotmetrà a votació en el Parlament l’acord al qual ha arribat amb la Unió Europea per a reformar el Protocol sobre Irlanda del Nord. “El Parlament celebrarà una votació, en el moment adequat, i aquest vot serà respectat”, ha indicat en una roda de premsa el cap de govern, que aquesta tarda compareixerà davant la Cambra dels Comuns per a explicar el pacte als diputats.
Després de tancar les negociacions amb Von der Leyen, el primer ministre afronta el desafiament de convèncer a l'ala pro-Brexit del seu partit i al Partit Democràtic Unionista (DUP), que han mostrat les principals reticències a restablir les relacions amb la UE. Els últims senyals apunten que Sunak pot comptar amb el suport d'algunes de les veus més qualificades dels "tories" euroescèptics, com la del secretari d'Estat per a Irlanda del Nord, Steve Baker, si bé altres pesos pesants del partit, com l'ex primer ministre Boris Johnson, encara no s'han pronunciat.
Després de la roda de premsa conjunta on s'han explicat més detalls d'aquest important acord, Von der Leyen serà rebuda al castell de Windsor pel rei Carles III, segons ha anunciat el palau de Buckingham. Per altra banda, després d'haver informat el seu gabinet dels termes de l'acord, Sunak compareixerà davant la Cambra dels Comuns del Parlament britànic per oferir detalls i enfrontar-se a les preguntes dels diputats, que posaran a prova el pacte entre les dues parts que hauria de suposar un nou capítol en les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea.
Dublín veu "beneficiós" l'acord entre Londres i Brussel·les
Les reaccions també han arribat des de la capital irlandesa, Dublín. El viceprimer ministre irlandès, Micheál Martin, ha afirmat que el pacte entre Sunak i Von der Leyen per a reformar el Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord "garanteix que la província britànica es beneficia de la seva permanència en el mercat interior comunitari i en el britànic". “El consens aconseguit avui entre la Unió Europea i el Regne Unit aportarà l’estabilitat i certesa que necessita Irlanda del Nord per a continuar avançant”, ha declarat el “número dos” de l’Executiu de Dublín.
A partir d’ara, ha assenyalat Martin, els esforços podran centrar-se a restaurar les institucions de govern nord-irlandeses, suspeses des de fa un any pel veto dels partits probritànics unionistes al citat protocol. “Sé pels meus contactes amb la gent d’Irlanda del Nord que desitgen que es formi sense retard un Executiu autònom”, ha agregat el líder irlandès, si bé el Partit Democràtic Unionista, segona força regional, espera encara a veure el contingut del citat acord per a pronunciar-se sobre aquest tema.
La situació actual d'Irlanda del Nord
En virtut de l'actual protocol, Irlanda del Nord queda dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s'efectuen entre l'illa de Gran Bretanya i la d'Irlanda, la qual cosa evita aixecar una frontera física entre les dues parts d'Irlanda i permet no perjudicar l'acord de pau del Divendres Sant, de 1998. Aquesta frontera comercial, situada al mar d'Irlanda, ha creat també problemes polítics entre els unionistes, perquè consideren que danya la seva relació amb la resta del Regne Unit.
Un dels grans dubtes resideix en si el Partit Democràtic Unionista (DUP per les sigles en aglès) acceptarà restablir l'Executiu autonòmic nord-irlandès, paralitzat des de l'any passat, després que el nacionalista Sinn Féin guanyés les eleccions autonòmiques i la formació unionista, segona més votada, rebutgés incorporar-se al Govern com estipula l'Acord de Divendres Sant