Les normes estrictes i els càstigs fan efecte a les universitats dels Estats Units per dissuadir les manifestacions pro-Palestina. Després de la irrupció aquesta primavera de protestes i acampades en favor de Palestina, les universitats han endurit les normes, tancat les portes dels campus i han imposat càstigs més estrictes als estudiants que es manifesten. Segons explica el New York Times, això ha provocat que les protestes caiguin en picat, i en aquest últim semestre s’han registrat només 950 protestes, molt lluny de les 3.000 de la primavera. La xifra que més sorprèn és que només s’han detingut 50 persones aquest curs en concentracions en contra la guerra a Gaza.

Des de l'abril passat, més de 3.100 persones havien sigut detingudes en campus de tot el país, la majoria acusats d'alterar l'ordre públic, encara que alguns s'enfronten a càrrecs més greus, com resistència a l'autoritat. Molts d'aquests càrrecs en els darrers mesos no han prosperat, però les conseqüències han arribat d'una altra manera als estudiants, a qui les facultats els han limitat la mobilitat als seus campus amb amenaces de retirar-los els diplomes si són detinguts en aquestes concentracions. 

Prohibir concentracions i més presència policial

Harvard, que durant anys ha fet gala del seu activisme estudiantil, ha prohibit a dotzenes d’estudiants i membres del professorat participar de “jornades d’estudi silencioses”– unes protestes on els manifestants s'asseuen a les taules de les biblioteques amb signes d'oposició a la guerra a Gaza – un tipus de concentració que el desembre passat es va celebrar sense problemes.

A la Universitat d'Indiana a Bloomington, alguns estudiants i membres de la facultat volíem participar de les vigílies sota la llum de les espelmes, una forma molt popular als EUA de protesta contra la guerra, van ser enviats a casa per prohibició de l'activitat al campus després de les 23.00 hores. Situacions similars s'han repetit en centres universitaris a Pensilvània i Nova Jersey, on també s’ha reforçat la presència d’agents de policia, que segons el diari nord-americà, “superen moltes vegades” el número participants.

En universitats com la de Minnesota o la de Pomona a Califòrnia, els presidents dels centres han fet ús de la seva “autoritat extraordinària” per prohibir protestes Pro-Palestina i permetre l’arrest d’11 persones que havien ocupat edificis del campus. Des de la direcció al·leguen que la decisió s’havia pres perquè s’havien produït destrosses en el mobiliari, "amenaçant la integritat i la seguretat de les classes a la facultat", segons ha declarat l'administració a les fonts citades.

Protestes originals per desafiar les noves restriccions

Les reunions silencioses com la de Harvard també s'han multiplicat arreu del país per eludir les restriccions. A la Universitat de Tulane, a Ohio, i a la Universitat de Texas a Austin, els estudiants durant aquestes activitats solen portar kaffiyehs, els mocadors tradicionals palestins, i posen tires de cinta als seus ordinadors portàtils amb missatges com "La nostra matrícula finança un genocidi".

La darrera protesta que ha intentat subvertir aquestes normes es va veure durant el Sukkot, la festa jueva que celebra la collita, on els membres de l'organització antisionista Jewish Voice for Peace (JVP) van col·locar unes "suckkahs solidàries" en facultats com les de Northwestern i la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles.

Aquestes barraques commemoren les estructures en què vivien els israelites mentre vagaven pel desert durant 40 anys i sovint estan decorades amb carabasses, fruites i llums, a les que JVP van afegir cartells com "Deixa d'armar Israel". Segons l'organització, els sukkahs van ser retirats en nou universitats per una nova regla que "no permetia estructures no autoritzades".

Les noves restriccions no són l'únic factor darrere la baixada de l'activitat de protesta aquest semestre. Alguns grups de protesta han abraçat una retòrica més violenta —elogiant l'atac de Hamàs del 7 d'octubre a Israel, per exemple—  i això ha fet perdre el suport d'aquells manifestant que es concentraven a les universitats demanant un alto el foc, ja que el consens en els centres encara està que el discurs crític amb Israel no pot travessar mai la línia cap a l'antisemitisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!