Quatre de les cinc millors universitats del món estaran dirigides per dones aquest 2023. Els prestigiosos centres d'Oxford (Regne Unit), Harvard (EUA), Cambridge (Regne Unit) i el Massachusetts Institute of Technology (MIT, EUA) tindran una dona a primera línia abans del juliol vinent. Així ho avança el rànquing de les millors universitats del diari Times Higher Education recollit per Efe amb motiu del Dia Internacional de la Dona el 8 de març. A més a més, revelen que gairebé una quarta part, és a dir, 48 de les primeres 200 universitats del món, ja compten amb presidentes o vicepresidentes, fet que suposa una lleugera pujada en comparació amb les 43 l'any passat. Al seu torn, això implica un increment d'un 12% de dones en aquests alts càrrecs respecte al 2022 i un 41% més que fa cinc anys. Proporcionalment, però, encara estem molt lluny de la igualtat de gènere en aquest camp, amb només un 24% de les primeres 200 universitats a escala mundial dirigides per dones, tot i que el nombre creix cada any.
Dones al capdavant de les 4 millors universitats del món
Per primer cop, les dones seran majoria al capdavant del top 5 de les millors universitats del món. La britànica Oxford, primera en el rànquing mundial segons el mitjà citat, actualment ja està liderada per la reconeguda bioquímica Irene Tracey, que és la vicecancellera del centre, mentre que la biòloga Sally Kornbluth presideix actualment el MIT (la número cinc). A partir de juliol, la politòloga Claudine Gai presidirà Harvard, que ocupa el lloc número dos de la llista. Per últim, la psicòloga Deborah Prentice, que actualment exerceix de cap d'estudis a la prestigiosa Princeton, passarà a ser la vicecancellera de Cambridge (la tercera del rànquing) el mateix mes.
On són les universitats dirigides per dones?
D'acord amb les dades del Times, els Estats Units tenen el nombre més alt d'universitats prestigioses (que cauen dins de les 200 primeres del món) liderades per dones, tot i que amb 16 de 58 (3 més que l'any passat), la paritat de gènere en aquest camp encara quedi molt lluny. També França —amb 3 de 5—, Països Baixos —5 de 10— i el Regne Unit —8 de 28—, destaquen per la mateixa raó. A Alemanya, cinc institucions d'educació superior tenen dones en els seus càrrecs líders, 3 més que l'any passat. Entre elles, la de Tubingen, amb Karla Pollmann, la de Freiburgo, amb Kerstin Krieglstein i la Universitat Tècnica de Berlín, amb Geraldine Rauch. Als centres universitaris de l'Àsia, la neurocientífica Nancy Ip fou nomenada presidenta de la Universitat de Ciència i Tecnologia de Hong Kong, convertint-se en la primera líder femenina de la regió d'una universitat classificada entre les primeres 200 millors del món en els últims cinc anys. Hana Abdullah Al-Nuaim és la líder interina de la universitat més important de l'Aràbia Saudita, la King Abdulaziz.