Tant els països del Caucas com els de l'Àsia Central estan ja experimentant certes dificultats per les sancions d'Occident imposades a Rússia, derivades de la invasió a Ucraïna. Els països de la Unió Econòmica Eurasiàtica (EAEU) liderada per la mateixa Rússia estan patint les conseqüències. Per ara, s'han fet crides des de l'EAEU per tancar portes amb Occident, però la Unió no és prou forta per ajudar a Rússia de manera significativa. Enmig d'aquest panorama, l'Uzbekistan treu el cap perquè podria ser el gran beneficiari de la situació actual

El país ja s'està preparant per començar a emetre visats de treball de manera accelerada a inversors estrangers del sector de les telecomunicacions. Això s'ha fet per marcar pit i com a senyal per atreure talent que fuig de Rússia i Bielorússia que actualment estan patint una fuga de cervells. Se'ls convida a visitar el web itvisa.uz, que es va posar en marxa el passat 10 de març per sol·licitar visats de tres anys i un procediment de permís de residència simplificat per a ells i els seus familiars. Els visats es començaran a repartir, segons els informes que recull el portal Eurasianet, a partir de l'1 d'abril. 

Milers de ciutadans de tots dos països han fugit les últimes setmanes davant d'un clima polític que empitjora a mesura que passa el temps i també pel rebuig de la invasió d'Ucraïna per part del Kremlin, segons constata el mateix portal. Suposadament, la majoria d'aquestes persones haurien anat a països com Armènia, Geòrgia o Turquia, però els països de l'Àsia Central volen pescar talent.

Les autoritats uzbeks han dit que les empreses de telecomunicacions tindran una sèrie d'exempcions fiscals com a incentiu addicional per adaptar-se a la situació actual. Els preparatius no són nous. De fet, el govern de Taixkent, la capital del país, ja va començar a moure tota la maquinària d'acollida l'endemà que va començar la guerra a Ucraïna, el 25 de febrer. Les autoritats ja parlen d'uns 3.000 especialistes en telecomunicacions, que són els que podrien haver travessat ja la frontera

El mes de desembre, el Ministeri de Telecomunicacions i Comunicacions del país va prometre que l'Uzbekistan té la intenció d'augmentar la seva exportació de productes i serveis de software a mil milions de dòlars l'any 2028 (prop de 906 mil milions d'euros). El mateix portal destaca que són dades molt ambicioses perquè durant el 2020 es van assolir els 14,76 milions d'euros. I encara que l'any 2021, la xifra va pujar fins als 36,23 milions d'euros, queda molt lluny dels objectius. 

L'Uzbekistan no reconeix Donetsk ni Lugansk

Per altra banda, aquest mateix dijous el ministre de Relacions Exteriors, Abdulaziz Kamilov, ha parlat sobre la situació a Ucraïna. En aquest sentit, ha deixat clar que la situació preocupa al país i ha subratllat que reconeix la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna: "No reconeixem a Donetsk i Lugansk com a repúbliques separades", segons va dir en una compareixença que recull el portal de notícies Kun.uz.

Així, ha exposat que "l'Uzbekistan es compromet trobar una solució pacífica a la situació i resoldre el conflicte per mitjans diplomàtics. Per fer això, les hostilitats i la violència han d'aturar-se immediatament". Malgrat tot, no ha volgut mullar-se contra la Rússia de Putin i ha recordat que han tingut relacions multifacètiques tant amb el Kremlin com amb Ucraïna. "Sobre la base dels interessos nacionals, Uzbekistan continuarà amb la cooperació de benefici mutu amb ambdós països".

Els països més afectats per les sancions a Rússia i viceversa

En els últims dies, ja s'han vist algunes de les conseqüències d'aquests primers moviments. Primers, perquè és possible que en vinguin més. En aquest context, els països de l'Àsia Central estan preocupats per la suspensió d'exportacions de gra i sucre per part de Rússia. El govern rus ha anunciat que té intenció d'estendre la prohibició d'exportació de cereals i sucre a altres països fins a finals d'agost, una mesura que, com no podria ser d'una altra manera, ha provocat por i temor a l'escassetat d'aliments a la regió. Des de Rússia s'ha justificat la decisió per la necessitat "de garantir la seguretat alimentària del país i ajudar a protegir el mercat intern en la situació actual"

Això vol dir que tots els altres estats membres de la Unió Econòmica Eurasiàtica (EAEU), on hi ha Armènia, Bielorússia, Kazakhstan i Kirguizistan, es veuran privats de l'oportunitat d'importar blat, sègol, ordi i blat de moro de Rússia fins a aquesta data designada. 

 

Imatge principal: Taixkent, la capital de l'Uzbekistan / Unsplash