Pòlio, hepatitis, meningitis... són algunes de les malalties que s'estan manifestant a Gaza. Falta d'aliments, medicaments i higiene ajuden, sovint, a la proliferació de malalties. Abdul Rahman és la primera persona a Gaza, en 25 anys, que se li ha diagnosticat pòlio, una de les malalties més temudes del món, que es pot prevenir fàcilment amb una vacuna. El nen no és conscient de la malaltia que té, està dèbil i segurament, per a ell, la vacuna ja no servirà, destaca en un reportatge la CNN.

La pòlio afecta, normalment, nens menors de 5 anys i pot causar paràlisis irreversibles, fins i tot, la mort. És una malaltia altament infecciosa que no té cura i que només es pot prevenir mitjançant la vacunació, tal com destaca l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Com a mesura de precaució, en aquest sentit, l'exèrcit d'Israel ja està vacunant a les tropes que operen a Gaza. Els milers de persones que viuen a Gaza, atrapats des de fa mesos, no estan tenint aquesta sort. Vivint enmig d'una guerra és difícil rebre vacunes. I això és precisament el que li va passar a Abdul Rahman. En plena guerra, que dura des del 7 d'octubre, no ha pogut rebre les vacunes infantils habituals que l'haurien protegit. Generalment, es recomana començar la vacunació contra la pòlio al cap de pocs mesos de néixer. 

Les condicions de salut, sota mínims a Gaza

I és que, abans de la guerra, Gaza tenia una vacunació gairebé universal, però des d'aleshores ha caigut a poc més del 80%, destaca la CNN. El resorgiment del virus, que ha estat eliminat a la major part del món desenvolupat, ha fet saltar les alarmes i posa de manifest les dificultats a les quals s'enfronten els prop de dos milions d'habitants de Gaza, que viuen sota bombardejos constants, moviments d'una banda a l'altra i un estrès que no s'atura. Molts dels habitants no tenen aliments, ni subministraments mèdics, ni tampoc aigua potable. Es calcula que prop del 90% de la població està desplaçada internament. 

Per frenar el brot, l'OMS diu que posarà en marxa amb l'agència de l'ONU per a la infància, UNICEF, una campanya de vacunació massiva per inocular 640.000 nens menors de 10 anys a l'enclavament, segons recull la CNN. Una tasca que no es preveu gens fàcil. Per evitar la propagació de la pòlio, la cobertura de vacunació ha d'arribar a prop del 95% de la població destinatària. Si la campanya de vacunació no assoleix aquest topall, l'OMS adverteix que serà "només qüestió de temps" que la pòlio afecti més nens a Gaza. 

Quan començarà la campanya de vacunació?

Però una operació d'aquesta escala en el marc d'una ofensiva militar israeliana en curs que ha matat més de 40.000 persones i ha paralitzat la infraestructura a tot l'enclavament palestí significa que l'esforç probablement estarà ple de desafiaments, com les repetides ordres d'evacuació que han obligat milers de persones a fugir de casa seva. Si les condicions ho permeten, està previst que la campanya de vacunació comenci el pròxim 31 d'agost. Per ara, COGAT, l'agència del govern israelià que coordina el moviment dins i fora de Gaza, diu que ha permès l'ingrés de més de 25.000 flascons de la vacuna contra la pòlio a la franja, juntament amb l'equip de refrigeració necessari per mantenir el medicament a la temperatura requerida.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!