El govern veneçolà ha declarat persona non grata l'ambaixadora de la Unió Europea (UE) al país, la portuguesa Isabel Brilhante, i li ha donat un termini de 72 hores perquè abandoni el país, en resposta a les sancions aprovades pel bloc comunitari contra 19 funcionaris.
El ministre veneçolà de Relacions Exteriors, Jorge Arreaza, ha lliurat el document a Brilhante a la seu de la Cancelleria, després que el Legislatiu hagi instat l'Executiu a prendre aquesta mesura en considerar que la UE fa ingerència en assumptes interns. "Per decisió del president Nicolás Maduro, hem fet arribar a la senyora Isabel Brilhante la declaració com a persona non grata. Se li ha donat un termini de 72 hores per abandonar el territori veneçolà", ha assegurat Arreaza després de reunir-se amb l'ambaixadora.
El canceller ha mantingut una trobada privada amb Brilhante, que ha durat prop d'una hora, i que ha servit per explicar-li "l'irrespecte a la Constitució" que suposen les sancions europees contra altes autoritats de Veneçuela. "Hem cridat l'atenció (de la UE), tant de bo que hi hagi una avaluació assossegada (...) que facin un procés d'anàlisi reflexiva, que puguin deposar aquestes actituds ingerentistes i prepotents", ha sentenciat el canceller.
"Reconstruir els ponts" amb la UE
Arreaza també espera que el bloc europeu "deixi de ser un apèndix de l'elit dominant", en al·lusió als Estats Units, i que "aprengui a respectar els països independents". No obstant això, ha afirmat que té esperances perquè en el futur es puguin "reconstruir els ponts d'entesa i diàleg" entre Veneçuela i la UE, la qual, en els últims anys, ha aprovat 55 paquets de sancions econòmiques al país sud-americà.
L'Assemblea Nacional, de clara majoria chavista, havia aprovat un dia abans un acord mitjançant el qual sol·licitava a Maduro que expulsés Brilhante en resposta a les sancions aprovades, que inclouen diversos diputats. L'esmentat acord també ha exhortat l'Executiu a "declarar persona non grata Brilhante" i han sol·licitat que es "revisi l'acord de funcionament mitjançant el qual va autoritzar l'obertura" de l'oficina de la UE a Veneçuela.
El 29 de juny del 2020, Maduro ja va ordenar a Brilhante la sortida del país, una decisió que va revocar el 2 de juliol, amb l'esperança que la decisió facilités el diàleg entre la UE i Veneçuela. En aquella ocasió, el bloc també va plantejar sancions a diversos dirigents veneçolans.